Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

'Kussens om te zoenen' bij de Wereldwinkel

MIDDELHARNIS - ABC is een familiebedrijf in het noordoosten van India, gestart door vader als metaalbewerkers. De drie zonen zagen al snel de noodzaak voor een nieuwe milieu- en mensvriendelijke werkplaats. Om dit te bekostigen hielp Pallavi, de vrouw van de oudste broer, door borduurpatronen te verkopen. Pallavi ontwierp een kussenlijn met vrolijke dessins uit Noord-India. Dit werd een groot succes en binnen 5 jaar stond er een volledige werkplaats met 40 borduurmachines en ca. 80 werknemers.

Een Amerikaanse importeur plaatste in 2001 een grote order, waardoor ze naast metaal ook textielproducten gingen maken. Inmiddels hebben ze aparte werkplaatsen gebouwd, waar metaal en textiel wordt geproduceerd onder fairtrade omstandigheden. De meeste mensen werken er al vanaf het begin en hebben inmiddels een professioneel ambacht geleerd. Ze noemen zich zelf familymembers!

Borduren is in Noord-India een geliefd ambacht en de ambachtslieden werden aangetrokken uit de dorpen in de nabije omgeving. Nog steeds is het bedrijf groeiende. Werkomstandigheden zijn prima en lonen zijn gebaseerd op ambachtelijk werk en liggen daardoor ver boven het minimumloon.
Het zijn typische dier- en bloemmotieven die in Noord-India van oudsher werden gebruikt in schilderingen van de lemen hutten in de tijd dat elektriciteit nog nauwelijks verkrijgbaar was. Ze werken met diverse materialen in samenspraak met de kopers.
Ook maken zij eigen producties met westerse motieven, zoals onze babylijn en de Frida Kahlo kussens bijvoorbeeld.
De kussens zijn in De Wereldwinkel te vinden.

Afbeelding