Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Nieuw onderkomen 't Lôôsje

DIRKSLAND – Al zo'n tien jaar is in Dirksland kringloopwinkel 't Lôôsje gevestigd. Een plek waar gebruikte spullen, die hun vorige eigenaars niet meer nodig hadden, voor een vriendelijk prijsje opnieuw over de toonbank gaan en verkocht worden voor het goede doel. Na tot nu toe huisvesting gehad te hebben in ruimten die derden steeds ter beschikking stelden, heeft 't Lôôsje nu een eigen onderkomen, aan Spuikolk 6 in Dirksland. Afgelopen zaterdagmorgen werd het in informele kring in gebruik genomen.

Tekst en foto's: Hans Villerius

't Lôôsje is een kringloopwinkel van de Gereformeerde Gemeente te Dirksland. Tot voor kort ressorterend onder de kerkenraad, maar nu opererend als zelfstandige stichting, dus BTW plichtig, én ze heeft de ANBI status aangevraagd zodat giften die aan haar worden gedaan fiscaal aftrekbaar zijn via de aangifte Inkomstenbelasting.

Wisselende locaties

't Lôôsje werd gestart vanuit de Activiteitencommissie van Dirkslands Gereformeerde Gemeente. Dit om extra gelden binnen te krijgen voor de aflossing van het kerkgebouw dat destijds aan de Mozartsingel nieuw werd gebouwd.
Na eerst een aantal jaren een gastvrij onderkomen te hebben gehad in een loods – vandaar, op z'n Flakkees gezeid, de naam 't Lôôsje – moest naar een andere plek worden uitgezien toen de bestaande locatie niet langer beschikbaar bleef. Blij was men dat in een schuur aan het Korteweegje intrek kon worden genomen, zodat de verkoop toch door kon gaan. Alleen, vanwege de beperkte ruimte aldaar konden grote spullen als meubels hier niet staan. En dat betekende een flinke daling van de omzet. Toen nóg een flinke ruimte beschikbaar werd gesteld, kon de meubelverkoop weer worden opgepakt en steeg ook de omzet weer. Maar ook die extra ruimte kwam weer te vervallen, doordat de eigenaar er een huurder voor vond.

>> Lees verder op pagina 3