De verrassing spat eraf als Emely Geuze ziet wat de actie van s.b.o. De Wegwijzer heeft opgeleverd. Foto-inzet: André Slingerland van de Middelharnisse Plus supermarkt overhandigt Emely de cheque van de statiegeldopbrengst uit zijn winkel. Foto's: Hans Villerius
De verrassing spat eraf als Emely Geuze ziet wat de actie van s.b.o. De Wegwijzer heeft opgeleverd. Foto-inzet: André Slingerland van de Middelharnisse Plus supermarkt overhandigt Emely de cheque van de statiegeldopbrengst uit zijn winkel. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

S.b.o. 'De Wegwijzer zorgt voor meer dan 10.000 bouwstenen

MIDDELHARNIS – Wat hébben ze hun best gedaan, de kinderen van s.b.o. De Wegwijzer te Middelharnis! In de achterliggende vier weken hebben ze zich ingezet om zo veel mogelijk geld bij elkaar te krijgen voor het goede doel: de Emy-land Diani Adventist School in Kenia. Met een sponsorloop en een lege flessenactie brachten ze in totaal € 2.558,69 bij elkaar, goed om ruim 10.000 stenen te kopen voor uitbreiding van de Afrikaanse school, met extra lokalen en het bouwen van een muur rond het schoolgebouw.

Door Hans Villerius

Eerder was Emely Geuze uit het Schouwse Nieuwerkerk op 'De Wegwijzer' geweest om te vertellen over de Emy-land School. Emely is de drijvende kracht achter deze basisschool in Kenia, die door haar en de SDA Church in Ukunda werd opgezet. Zo'n tachtig kansarme kinderen in de leeftijd van 3 tot 9 jaar krijgen hier de mogelijkheid om gratis naar school te gaan. De kinderen leren er niet alleen schrijven, rekenen, Engels en hygiëne, maar krijgen ook Bijbels onderwijs en persoonlijke begeleiding én worden dagelijks voorzien van ontbijt, lunch en water. Het aantal leerlingen groeit, waardoor er tekort ontstaat aan ruimte en materialen om nieuwe kinderen op te vangen.
Omdat ze op 'De Wegwijzer' vinden dat ook in Kenia de kinderen recht hebben op goed christelijk onderwijs voor een betere toekomst, spanden de kinderen van 'De Wegwijzer' zich heel graag in om hieraan een steentje bij te dragen. Vandaar de gehouden sponsorloop en de legen flessen actie.
Daarvan werd afgelopen vrijdagmiddag de totale opbrengst bekendgemaakt in de gymzaal van de school, in het bijzijn van Emely Geuze. En natuurlijk waren de kinderen van de groepen A tot en met E er ook allemaal bij.
Bovendien werden in elke groep twee prijzen uitgedeeld voor het ophalen van de meeste flessen per persoon: vrijkaartjes om vrij te zwemmen in 'De Staver' te Sommelsdijk en in 't Zuiderdiep te Stellendam. En door welke groep de meeste flessen én het meeste sponsorgeld bijeen was gebracht, was er ook nog eens een heerlijke taart, beschikbaar gesteld door Bakkerij De Visser te Dirksland.
Tijdens het samenzijn in de gymzaal van 'De Wegwijzer', vrijdagmiddag, werd eerst nog even in herinnering gebracht waarvoor de actie was en wat de kinderen daarvoor hebben gedaan. Door te proberen zo veel mogelijk mensen geld aan je te laten betalen voor zo veel mogelijk rondjeslopen én door zo veel mogelijk lege statiegeldflessen in te zamelen, wilde de school een bijdrage leveren aan de Emy-land School. En die moeite is niet voor niets geweest. Maar liefst 2.850 flessen werden opgehaald en ingeleverd bij de supermarkten Plus Slingerland te Middelharnis, de Lidl in Middelharnis en de Aldi in Oude-Tonge, waar de flessen één voor één in de innameautomaat moesten worden gestopt. Plus Slingerland kwam de flessen zelfs zelf op 'De Wegwijzer' ophalen. Van de in totaal € 925,75 statiegeld werd alleen al bij de Plus € 450 opgedaan, wat supermarktbaas André Slingerland verhoogde tot het mooie ronde bedrag van € 500. Ter waarde van dat bedrag kwam hij vrijdagmiddag op school een cheque overhandigen, toen ook Emely Geuze er was om de totale opbrengst van de actie in ontvangst te nemen, dus van statiegeld en sponsorgeld bij elkaar. Voor die € 2.558,69 kunnen maar liefst 10.235 stenen worden gekocht. Een bijzonder geslaagde actie dus van 'De Wegwijzer' én haar circa 65 leerlingen.