De lichtprojectie toverde het bedieningsgebouw om tot een stukje Haringvliet, met links een op een kier staande sluisschuif waardoor trekvissen in en uit kunnen zwemmen. Foto: Hans Villerius
De lichtprojectie toverde het bedieningsgebouw om tot een stukje Haringvliet, met links een op een kier staande sluisschuif waardoor trekvissen in en uit kunnen zwemmen. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Lichtprojectie zet Haringvlietsluizen symbolisch op een kier

STELLENDAM – Wie afgelopen vrijdag- en zaterdagavond laat over de Haringvlietsluizen reed, zal ongetwijfeld zijn opgevallen dat langs de weg plotsklaps uit het donker een enorme kubus langs de weg oplichtte. Een immense aquariumbak leek het, waar vissen in en uit zwommen. Het was een lichtprojectie, tevens kunstwerk, waarmee nationaal de internationale World Fish Migration Day werd ingeluid, die zaterdag werd gehouden.

Door Hans Villerius

De World Fish Migration Day vraagt wereldwijd aandacht voor het belang van open riviersystemen en trekvissen. Veilige trekroutes en verbindingen tussen rivier en zee zijn noodzakelijk voor gezonde visbestanden en rivieren. Vissoorten die tussen de zee en de rivieren trekken, worden bedreigd door barrières zoals stuwen, dammen en sluizen. Voor trekvissen, zoals de zalm en de steur, geldt dat ze om voort te planten zowel de zee als de rivier nodig hebben. Dus een natuurlijke rivierdelta met zoet-zout overgangen, getijdenverschillen en een open verbinding naar zee. Als monding van twee grote Europese rivieren, de Maas en de Rijn, is het Haringvliet een belangrijke toegangspoort voor een groot Europees achterland. Een (gedeeltelijk) open Haringvliet is daarom onmisbaar voor een gezonde trekvisstand.
In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Trekvissen kunnen dan niet alleen via de Nieuwe Waterweg, maar ook via het Haringvliet, hun paaiplaatsen verder stroomopwaarts bereiken. In aanloop naar 2018 wordt er vanuit het Droomfondsproject Haringvliet en met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij hard gewerkt aan het herstel van een gezonde trekvisstand in en om het Haringvliet; in het bijzonder aan de terugkeer van de steur, waarvan in Nederland het laatste exemplaar in 1952 werd opgevist. In Europa komt ze nu alleen nog voor in Frankrijk, nabij Bordeaux.

Première

De zes natuurorganisaties die in het Droomfonds Haringvliet participeren wilden met de lichtprojectie van afgelopen vrijdag- en zaterdagavond het belang van een open verbinding tussen zee en rivier belichten. En dat deden ze dus letterlijk. Met enkele beamers werd, ondersteund door krachtige geluidseffecten, aan de wegzijde op de buitengevels van het bedieningsgebouw van de Haringvlietsluizen een korte lichtshow gegeven waarin te zien is wat gesloten sluizen betekenen voor de vismigratie én wat geopende sluisschuiven betekenen.
Op symbolische wijze werden afgelopen weekend zo de sluizen alvast op een kier gezet. Op vrijdagavond van ca. 23.00 tot 02.00 uur en zaterdagavond van 22.30 tot 0.00 uur.

Lees verder op pagina 6