INGEZONDEN

Dorpsraad, wijkraad, buurtvereniging

Op mijn ingezonden stuk van vorige week over een dorpsraad voor ons dorp heb ik één reactie ontvangen. Van een zéér betrokken 'echte Sommerdiêker' kreeg ik een overzicht van de bevolkingsaantallen per kern over de laatste vier jaren. Daaruit blijkt dat we op het eiland al jaren de kern met de meeste inwoners zijn. Zo rond de 7.300 en waarschijnlijk al wat jaren lang. Op de door mij gedachte derde plaats stonden we zonder dorpsraad al in ons hemd tegenover de kleinere kernen met dorpsraad. Dat hemd is nu alleen maar uitgedijd tot zo ongeveer maat XXXL of groter.

De uitgestrektheid van de bebouwing van ons dorp zou weleens de oorzaak kunnen zijn van het ontbreken van initiatieven. Wat zouden inwoners die bij De Staver (N215) wonen voor interesse kunnen hebben voor wat er 'achter de Kaoie' gebeurt? Het lijkt me daarom beter om, met alle respect gesproken, Sommelsdijk in stukken te hakken. Dat zou bijvoorbeeld in drieën kunnen. De oude kern vanaf de dijk tot aan de Konining Julianaweg, inclusief het zogenaamde 'nieuwe gedeelte' van na de Ramp. De wijken ten zuiden en ten noorden van genoemd deel zouden ook twee aparte delen kunnen zijn. De zuidelijke wijk zou nog door de Dorpsweg gedeeld kunnen worden in een oostelijk westelijk deel. De noordelijke wijk zou in oost en west gesplitst kunnen worden door de Jacob Catsstraat, het vroegere Nieuwendiêkje.

Dit zijn zomaar wat ideeën, waarvan ik hoop dat ze bij een aantal mensen wat zullen losmaken en ze in beweging zullen komen om zich in te zetten voor hun wijk of buurt. We zijn dit aan onze stand verplicht, ons staan op de eerste plaats. Ik ben benieuwd!
Ik heb gedacht en nu dus geschreven.

Piet Lodder,
Sommelsdijk