Hulpverlening aan 'slachtoffers' op de steiger. Foto: Jaap Ruizeveld
Hulpverlening aan 'slachtoffers' op de steiger. Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Adri van der Laan

Boeiend scenario in Stellendam bij rampoefening Operatie SOS

STELLENDAM – Een boeiend scenario in de Operatie SOS zaterdagmorgen en -middag in en rond de Stellendamse buitenhaven. Op de kotter GO 44 brak brand uit bij het afmeren na een vaartocht met een groep zeeverkenners van scouting Stellendam. Een nagebootste rampoefening, waarbij getoond werd hoe de hulpverlening zich dan voltrekt. Organisator Het Rode Kruis afdeling Goeree-Overflakkee, de KNRM Stellendam, Brandweer Stellendam en de Zeeverkenners van Scouting Stellendam hadden de handen ineen geslagen voor dit spektakelstuk. Daar wilden belangstellenden wel op afkomen. Uiteraard ook voor allerlei demonstraties en informatie. Met een belangrijke insteek er bij: het werven van vrijwilligers voor de hulpdiensten.

Door Jaap Ruizeveld

Burgemeester Grootenboer had de uitnodiging van voorzitter Titania Poort van het Rode Kruis graag aanvaard om de rampoefening met inspirerende woorden in gang te zetten. De eerste burger stak de vrijwilligers op het eiland nog eens een hart onder de riem. "Zij zijn bij de hulp- en dienstverlenende organisaties, instellingen, stichtingen en verenigingen de drijvende kracht in onze samenleving om een goed functioneren mogelijk te maken. Het tekent op het eiland de saamhorigheid. De Operatie SOS laat zien waartoe men - bij calamiteiten - in staat is door gezamenlijk hulp te verlenen". De burgemeester onderstreepte ook het item Zelfredzaamheid van burgers, dat zeker op een zo uitgestrekt eiland als Goeree-Overflakkee van essentieel belang is. Het Rode Kruis investeert hierin". Grootenboer dankte alle vrijwilligers voor hun energie en inzet en het volgen daarbij van de noodzakelijke opleidingen.

Geslaagd

Voorzitter Rode Kruis (afdeling GO) concludeerde aan het eind van Operatie SOS dat deze gezamenlijk uitgevoerde oefening geslaagd kan worden genoemd. Ook zij dankte alle vrijwilligers (in de eigen organisatie) en bij de deelnemende andere instellingen voor hun medewerking. Belangstellenden op de kade en bij de steiger waar de GO 44 lag afgemeerd, onder wie een aantal raadsleden, volgden de handelingen op de voet. Men mengde zich ook belangstellend onder het publiek bij het in de hal ingerichte gewondennest. Het zag er allemaal levensecht uit. Zeeverkenners van de scoutinggroep speelden hun rol als gewonden met verve. Zij waren realistisch geschminkt door de meewerkende lotusgroep.

Voor algehele begeleiding zorgden K. Hoek (slachtoffers en EHBO), J. Rietdijk (zeeverkenners scouting Stellendam), M.Grinwis (KNRM) en F. van Kleeff (brandweer Stellendam).

Burgmeeester Grootenboer, raadsleden en belangstellenden volgen de activiteiten in Operatie SOS. Foto: Jaap Ruizeveld
Brandweerinzet bij de viskotter GO 44. Foto: Jaap Ruizeveld
Zeeverkenners Scouting Stellendam. Foto: Wim van Vossen Fotografie