Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Renate van Opdorp transformeert bestaand beeld in nieuwe werkelijkheid

MIDDELHARNIS – Ze had haar opleiding aan de kunstacademie net een jaar geleden afgerond en stond nog aan het begin van haar carrière als professioneel kunstenaar. Toch had Renate van Opdorp een nominatie voor de Rabobank Cultuurprijs 2014 op zak. Ze had zich niet zelf aangemeld voor de prijs; iemand anders had haar genomineerd. Wie het was weet ze niet, maar het moet iemand zijn geweest die geïmponeerd was door haar 'Grenzeloze Landschap'.

Door Kees van Rixoort

Renate, al negentien jaar woonachtig op Goeree-Overflakkee, wilde als jong meisje al naar de kunstacademie. Door omstandigheden en doordat een, wat zij noemt, "reguliere baan" handiger was om geld te verdienen, kwam ze echter in de zorg terecht. In die sector werkte ze vele jaren, zonder haar creativiteit aan de kant te zetten. Renate maakte bijvoorbeeld decorstukken voor een schoolmusical. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon: ze ging een schildercursus volgen. Een introductiecursus op de Rotterdamse kunstacademie Willem de Kooning.

Daarna volgde een toelatingsexamen voor diezelfde academie. Een probeersel dat leidde tot toelating. Drie jaar geleden studeerde ze af op 'Het Grenzeloze Landschap'. In dat kunstwerk paste Renate toe wat ze heel vaak doet: "Van een bestaand beeld een nieuw beeld creëren." In dit geval: de transformatie van een natuurfoto. "Mijn fascinatie ligt in de natuur, vooral de structuren en de organische vormen."

'Het Grenzeloze Landschap' kwam tot stand na een uitgebreid beeldonderzoek. Ook dat is tekenend voor de werkwijze voor Renate van Opdorp: aan het afronden van een kunstwerk gaat een hele studie vooraf. Een studie waarin ze een antwoord zoekt op de vraag hoe ze het beste vorm kan geven aan de dualiteit tussen abstract en figuratief. "Ik houd van dualiteit: wanneer gaat het één over in het ander. Leven en dood. Orde en chaos."

Renate werkt met verschillende materialen. Ze tekent, ze gebruikt houtskool, Oost-Indische inkt, acryl en pastel, en combineert dat graag in één kunstwerk. Daarnaast maakt ze grafisch werk, zoals etsen, en fotografeert ze. Foto's vormen veelal voorwerk voor haar kunstwerken, maar als de foto hét beeld is wat Renate zoekt, dan is dat het 'eindwerk'. "Soms is de foto wat je wilt zeggen. Zo niet, dan transformeer ik hem naar een nieuw beeld. Dan creëer ik een nieuwe werkelijkheid."

Haar creatieve locatie is Atelier Havenhoofd, waar ze ook een inloopatelier heeft voor mensen die creatief aan de slag willen én waar ze werk van zichzelf en andere kunstenaars toont. Dat laatste is van belang, want Renate vindt samenwerken belangrijk. Zo kan kunst nog beter inspireren en zichtbaar worden. Net als via een nominatie voor de Rabobank Cultuurprijs.

Dit is deel 2 van een serie over genomineerden van de Rabobank Cultuurprijs 2014. Het vorige interview, met Eva van Batum, stond in de krant van 18 mei.