Een groep wielrenners tijdens het NK Wielrennen vorig jaar. Foto: Kafoe Fotografie
Een groep wielrenners tijdens het NK Wielrennen vorig jaar. Foto: Kafoe Fotografie Foto: Kafoe Fotografie

Voorzitter NK: "Dit evenement is goed voor het eiland"

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Het is mijn eer te na om niet een evenement te organiseren waar iedereen nog lang over napraat." Dat zegt Bert Zwanenburg, de voorzitter van de stichting die het NK Wielrennen organiseert. Tijdens het evenement van 18 tot 25 juni worden er tussen de 50.000 en 100.000 bezoekers verwacht. Een gesprek over de zondagsrust, de kosten en opbrengsten en de wind op het eiland.

Door Martijn de Bonte

"We willen dat het NK een feestje is voor het hele eiland. Dat kan alleen maar succesvol zijn als de zondagsrust wordt gerespecteerd. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het NK dat de belangrijkste wedstrijden niet op zondag, maar op zaterdag worden georganiseerd. Op zondag zijn er geen activiteiten. Daar was niet iedereen even blij mee in de wielerwereld, maar het was voor ons een belangrijke voorwaarde om het evenement te organiseren."

Ruim acht ton nodig

Om het evenement te organiseren is er tussen de acht en negen ton nodig. "Het doel is om op nul uit te komen. We hebben al wel twee goede doelen aangewezen, als er geld overblijft gaat dat daarnaartoe." Een kwart van de inkomsten komt vanuit de catering tijdens het NK en de verkoop van merchandise, zoals de officiële shirts van het NK 2016. Nog eens een kwart komt van publiek geld, concreet zijn dat de bijdragen van de provincie, gemeente en nutsbedrijven. De helft van al het geld dat nodig is voor het NK komt van sponsoren. Dat zijn met name lokale bedrijven. Zwanenburg: "In het bestuur zitten vijf ondernemers die allemaal hun netwerk inschakelen. Eigenlijk is het eiland net een groot dorp, iedereen is met elkaar verbonden, dat zorgt voor een groot gemeenschappelijk besef."

Zwanenburg vertelt dat er een vaste schare volgers is van het NK. Toen vorig najaar bekend werd dat de editie van 2016 mogelijk op Goeree-Overflakkee zou worden gehouden, kreeg hij al direct verschillende telefoontjes. Zo vroeg er iemand of de data al bekend waren, omdat hij zijn vakantie graag om het evenement heen wilde plannen. Een ander was bezig met het plannen van haar bruiloft en wilde absoluut niet dat die gelijk zou vallen met het wielerevenement…

Opbrengsten

Het evenement zorgt volgens de organisator voor veel extra opbrengsten voor lokale ondernemers. "De bezoekers geven geld uit in de horeca, betalen voor overnachtingen, tanken en gaan naar de supermarkt. Op basis van vergelijkbare evenementen zorgt dit op het eiland voor een extra omzet tussen de 5 en 10 miljoen euro."

De organisatie wil met het evenement Goeree-Overflakkee op de kaart te zetten als hét fietseiland van Nederland. "We hebben hier 250 kilometer aan fietspaden en een afwisselend landschap. Het eiland is door de kasseien, kleine afdalingen en altijd aanwezige wind interessant voor wielrenners. De wind werd al snel gekozen als het thema voor deze editie van de wielerwedstrijden, de officiële titel is het 'NK van de wind'.

Het kampioenschap van zowel de dames als de heren wordt live uitgezonden bij de NOS. Volgens Zwanenburg heeft dat jarenlang effect: "Mensen die een paar uur lang beelden zien van Goeree-Overflakkee, worden geprikkeld om het eiland met eigen ogen te bekijken."

Telefoon extra opladen

Zijn functie als voorzitter beschrijft Zwanenburg als ervoor zorgen dat alle kikkers dezelfde kant op springen. "Een half jaar geleden kenden we elkaar nog niet als bestuur, tegenwoordig hebben we vaker dan één keer per dag contact. Regelmatig moet ik mijn mobiele telefoon halverwege de dag opladen, omdat ik zo druk in de weer ben." De voorzitter doet het werk belangeloos, net als alle bestuursleden. "Er is al heel veel werk verzet en er moet nog veel gebeuren. Maar," zegt hij met een brede glimlach: "Het staat wel goed op je cv om een feestje te organiseren voor 100.000 mensen."

Het is de bedoeling dat er tijdens het NK in ieder dorp activiteiten worden georganiseerd. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Oude-Tonge, waar de jaarlijkse wielerronde wordt georganiseerd. De dag daarna zijn de officiële wedstrijden voor junioren in het dorp. De tijdritten zijn in en rond Middelharnis, daarbij start er om de minuut een renner op het Diekhuusplein om het parcours zo snel mogelijk af te leggen.

De wegwedstrijden voor de profs starten op de Brouwersdam, maar de route gaat over heel Goeree-Overflakkee. Volgens de voorzitter is de verkeersoverlast tijdens het evenement beperkt, omdat de routes niet over de hoofdwegen van het eiland gaan. Wel zal het kruispunt bij de Schaapsweg een aantal keren kort worden afgesloten voor de momenten waarop de wielrenners de N59 oversteken.

Extra evenementen

Tijdens het NK worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er in het Inspiratiecentrum een duurzaamheidscongres. En op het woonplein kunnen bezoekers van buiten het eiland kennismaken met alle woonmogelijkheden op het eiland. De gemeente organiseert 'Helden dragen helmen', waarbij kinderen voorlichting krijgen over veilig fietsen. Zwanenburg: "Dit evenement is goed voor de saamhorigheid op het eiland."

<Kader> Vrijwilligers

Om het evenement te organiseren zijn er veel vrijwilligers nodig. De gemeente stimuleert dit door voor iedere vrijwilliger die een dag meewerkt dertig euro beschikbaar te stellen. De vrijwilliger mag zelf beslissen naar welke stichting of vereniging dat geld gaat. Kerken, voetbalverenigingen en andere clubs zijn aangeschreven door het NK Wielrennen om hun leden aan te melden en zo geld in te zamelen. Kijk voor meer informatie op: www.nkwielrennengo.nl/doe-mee.