Omzetten woningbouw in plan Welgelegen Ouddorp

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeenteraad besloot donderdagavond een verklaring van geen bezwaar af te geven voor het bouwen van 16 woningen in het plan Welgelegen in Ouddorp. Voor dit bouwplan was de verklaring nodig, omdat het bouwen van 16 gewijzigde woningtypes niet valt binnen de aanwijzing van categorieën waarvoor geen verklaring van geen bedenkingen is vereist. De bedoeling is om de derde fase van het plan af te ronden en daarmee het gehele project te kunnen afsluiten met een bouwplan dat past binnen de stedenbouwkundige visie die daarvoor bij het bestemmingsplan is vastgesteld.

Door Jaap Ruizeveld

Even dreigde het agendapunt te worden verdaagd, omdat Corné Grinwis (SGP) met enkele extra vragen een signaal wilde afgeven dat de planaanpassing volgens hem een slechte invulling was op het gebied van ruimtelijke ordening. Wethouder Markwat gaf aan, dat er juist zorgvuldig naar de beeldkwaliteit was gekeken. Hij drong juist aan op besluitvorming, omdat een vertraging in tijd negatief uitwerkt op de exploitatie van het totale project. Grinwis drong niet verder aan.

Omzetten

Plan 'Welgelegen' in Ouddorp betreft een gezamenlijke exploitatie van de woningbouwvereniging 'Beter Wonen' in Goedereede en de gemeente Goeree-Overflakkee en is onderverdeeld in 3 fasen. De eerste en tweede fase zijn gerealiseerd.

De belangstelling voor de twee onder een kapwoningen, die onderdeel zijn van de derde fase, blijkt vrijwel nihil. Om deze reden heeft de woningbouwvereniging voorgesteld om de kavel bestemd voor 8 twee onder een kapwoningen en 3 vrije sectorwoningen om te zetten naar 16 rijwoningen en 1 vrije sectorwoning.

Nog vrije kavels

In juni 2015 diende de Woningbouwvereniging 'Beter Wonen' een aanvraag omgevingsvergunning in voor het bouwen van deze woningen. Omdat de aanvraag in strijd is met het bestemmingsplan vanwege het bouwen van aaneengesloten woningen waar het bestemmingsplan twee-aaneengesloten toestaat, is een uitgebreide procedure gevoerd. Daar de rijwoningen worden gerealiseerd in 4 bouwvlakken met de uitstraling per blok van één woning met schuur, is het plan in overeenstemming met het beeldkwaliteitsplan bij het bestemmingsplan 'Welgelegen' vastgesteld. Wanneer tot verkoop van het voorgestelde plan wordt overgegaan, resteren nog niet verkochte vrije kavels aan de Waterweg en Havenweg. Met het bouwrijp maken van het plan kan wellicht ook perspectief ontstaan voor de verkoop van de verdere woningen.