Afbeelding
Foto:

Doe mee met de kleurplaatwedstrijd van de Omloop

In het laatste weekend van de zomervakantie is de Omloop, maar kinderen kunnen nu al aan de slag. Vandaag zit er een kleurplaat van Sophietje bij de krant. Kinderen die deelnemen aan de kleurplatenwedstrijd kunnen een Loekie kinderfiets winnen. Er kan ook een taart worden gewonnen voor de hele klas, of kibbeling en frites eten bij Visspecialist Hameeteman.

Door Martijn de Bonte

Het Sophia Kinderziekenhuis is dit jaar, voor de tweede keer, het goede doel van de Omloop. Het geld is bestemd voor het Kinderthoraxcentrum. Longarts Harm Tiddens geeft uitleg: "Vanaf de geboorte moet je zelf ademen om zuurstof op te nemen en koolzuur uit te ademen. Of je nu slaapt of meedoet aan de Omloop: je ademt altijd door. Voor de meeste mensen gaat dit als vanzelf, het kost weinig energie en moeite. Zo'n 8 miljoen adembewegingen per jaar."

Niet meespelen

De longarts vervolgt: "Het Sophia Kinderziekenhuis zorgt voor kinderen met aangeboren en verworven afwijkingen aan de bovenste luchtwegen waarvoor ze geopereerd moeten worden om weer zelfstandig te kunnen ademen. Helaas blijven bij veel van deze kinderen restafwijkingen bestaan. De bovenste luchtweg is te nauw of te slap. Ze zijn hierdoor vaak ernstig beperkt in hun dagelijks leven. Elke ademteug kost moeite, jaar in jaar uit. Gevolg is dat ze niet kunnen meespelen met hun leeftijdsgenootjes zonder benauwd te worden en zijn ze vaak ziek. Dat moet dus beter!"

"In het Kinderthoraxcentrum van het Sophia willen we voor de magneetscan (MRI) technieken ontwikkelen waarmee we zonder schadelijke straling de bovenste luchtwegen en de bewegelijkheid daarvan tijdens rust en inspanning nauwkeurig kunnen onderzoeken. Meten is weten! Met de bovenste luchtweg MRI gaan we vervolgens kinderen die ooit zijn geopereerd onderzoeken. Aan de hand van die beelden gaan we de behandeling verbeteren, om zo levenslange benauwdheid te voorkomen. Met uw en jouw inspanning geeft u kinderen met luchtwegschade weer lucht!"

Kinderomloop

Speciaal voor kinderen is er de Kinderomloop. Dat is een tocht van vijf of vijftien kilometer. Het is voor de jongens en meiden een bijzondere ervaring om met tientallen leeftijdsgenootjes deel te nemen aan het wandelevenement. En als ze zich laten sponsoren helpen ze zieke kinderen in het Sophia. De helft van de opbrengst van de kinderen en schoolklassen die meedoen met de Omloop is bestemd voor het Sophia, de andere helft gaat naar de basisschool van de deelnemende kinderen.

Knuffelaapjes

Op verschillende locaties zijn er schattige knuffelapen te koop, de opbrengst is bestemd voor het Sophia Kinderziekenhuis. De verkoop van de knuffels is een actie van de stichting Hart voor Sophia, als onderdeel van de campagne om rondom de Omloop zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Rotterdamse Kinderziekenhuis.

Inschrijven

Op de website www.dewandeltocht.nl kan er nu al worden ingeschreven voor de Omloop en de Kinderomloop.

<Kader> Win een fiets
De hoofdprijs van de kleurplatenwedstrijd is een Loekie kinderfiets, deze prijs is beschikbaar gesteld door de firma Breeman in Oude-Tonge, in samenwerking met Loekie.