Financiële zorgen bij NK -Wielerevenement

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor donderdag is het raadsvoorstel geagendeerd (Stand van zaken NK Wielrennen) om 40.000 euro beschikbaar te stellen voor onderhoud en tijdelijke aanpassing van wegen direct verband houdend met dit evenement. Het 9 pagina's omvattend document biedt daarbij een bijzondere informatieve financiële blik in de kosten en zorgen die met het Nederlands Kampioenschap Wielrennen op het eiland (van 18 tot en met 25 juni) gemoeid gaan.

Door Jaap Ruizeveld

Opvallend is dat dit het gevraagde beslispunt in het raadsvoorstel (wegenaanpak) toch in een wat ander daglicht zet. Een overzicht: in 2015 kreeg de stichting NK voor de voorbereidingen en opzet van het evenement een startsubsidie van 10.000 euro. Vervolgens voteerde de raad in maart van dit jaar 75.000 euro aan de stichting voor de organisatie van het wielerfestijn. Een bedrag dat in samenspraak met Veero tot stand kwam. Daar komt dus 40.000 euro voor wegaanpassingen (verwijderen drempels e.d.) bij.

Acuut probleem

Nu blijkt uit de stukken dat er tot begin deze maand nog geen hoofdsponsor was gevonden en dat door de stichting krachtig moet worden ingezet op aanvullende fondsenwerving. Dit bij achterblijvende sponsorinkomsten. De gemeente is weliswaar geen organisator, niet vertegenwoordigd in de NK-stichting, maar wel volop betrokken bij het komend wielergebeuren. En daar wringt de schoen. Bij de stichting bleek begin deze maand een acuut financieel probleem. Er was een gebrek aan liquide middelen (cash flow) om aangegane verplichtingen te kunnen honoreren. Gevolg: een gemeentebestuur dat handelend moest optreden en - met aarzeling - de stichting te hulp schoot met een, onder voorwaarden, te verstrekken extra subsidie van 170.000 euro.

Risico

Dit met groot risico dat een deel (of mogelijk geheel) van deze subsidie niet kan worden teruggehaald als de inkomsten bij de stichting dit niet toelaten. Het college meent dat dit feit niet opweegt tegen de risico's en schade die gepaard zou gaan met het eventueel niet doorgaan, alsnog afgelasten, van het NK op het eiland. 'Imagoschade en afbreukrisico zijn hierbij groot. De ambitie om sportgemeente van het jaar te zijn, de doelstelling 'leefstijl' en ook de voordelen, promotie, feest voor het eiland zouden dan wegvallen', meldt het raadsdocument. In de oordeelvormende fase buigen de fracties zich morgenavond over deze ontwikkelingen.