Staand: Romy Vos en Kelly Schuring. Zittend: Sheranie Mewasingh.
Staand: Romy Vos en Kelly Schuring. Zittend: Sheranie Mewasingh. Foto: Kees van Rixoort

Techniek beleven opent ogen van schoolkinderen

OUDE-TONGE – Vraag: hoeveel lesuren techniek krijgen kinderen op de basisschool? Schrik niet, het antwoord is: zeven uur, in groep 8. Op die manier ontstaat nauwelijks een beeld van wat techniek inhoudt. Laat staan dat scholieren gemakkelijk een keuze voor een technische vervolgopleiding maken. En dat terwijl er veel interessante banen zijn in de techniek, zeker ook op Goeree-Overflakkee.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Hoe verander je dat? Hoe laat je kinderen al op de basisschool kennismaken met techniek? Hoe komen zij erachter dat techniek heel veel behelst en dat er uitdagende banen zijn te vinden in deze sector?

Over dit soort vragen buigen vier hbo-studentes zich in opdracht van het GO College in Oude-Tonge. Ze zitten in het derde jaar van hun studie leasure management aan de Hogeschool Rotterdam. Hun project duurt twintig weken. De eerste weken stonden vooral in het teken van onderzoek. Daarna komt het erop aan om met een innovatief concept te komen. De studentes – Michelle Pattikawa, Kelly Schuring, Romy Vos en Sheranie Mewasingh – noemen zich samen GoTech.

"Ons doel is het ontwikkelen van een concept, dat kant-en-klaar is en waarmee men zo aan de slag kan", vertelt Kelly Schuring. "Het moet een innovatief concept zijn - geen standaardoplossing - waardoor jongeren vanaf de basisschool meer interesse voor techniek krijgen. We hopen te bereiken dat meer jongeren een technische opleiding gaan volgen. Dat zijn er nu te weinig. Er is behoefte aan technisch geschoold personeel, maar er staan veel vacatures open. Bovendien heeft Goeree-Overflakkee te maken met vergrijzing en ontgroening. Daardoor komen technische bedrijven in de problemen. Veel bewoners weten niet wat het eiland allemaal te bieden heeft op technisch gebied en dat er toekomst in zit."

Onbekend

Op school gaat de aandacht vooral uit naar taal en rekenen. Techniek wordt als minder belangrijk gezien. Of oubollig. Maar, vinden de studentes en opdrachtgever GO College, dat heeft vooral te maken met onbekendheid. En onbekend maakt onbemind, zoals een bekend gezegde luidt. Het is dus van belang de bekendheid te vergroten en écht te laten zien wat techniek inhoudt. "Je moet de olie aan je handen voelen. Alles bestaat uit techniek, ook je kleding en ook als je op reis gaat. Het is belangrijk om dat te laten zien én te laten beleven."

Beleven, dat is het toverwoord in het innovatieve concept van de vier studentes. Het concept is nog niet klaar – het project loopt eind juni af – maar dat het richting 'beleven' gaat, is wel duidelijk. "Je kunt wel een gastspreker laten komen om over techniek te vertellen, maar dat is algauw te saai en te theoretisch", zegt Romy Vos.

Sheranie Mewasingh: "Vaak wordt gedacht dat techniek een mannenaangelegenheid is. Maar dat is niet zo. Wij, vier meiden, laten zien dat je er op een andere manier tegenaan kunt kijken door beleving centraal te stellen."

Techniekcentrum

Nu maar hopen dat het concept van het viertal effect heeft, dat het aantal uren techniek op de basisschool toeneemt en dat meer scholieren kiezen voor een technische opleiding. Volgens Jan de Jong, directeur van het GO college, is dat hard nodig. "We hebben op Goeree-Overflakkee een prachtig arsenaal aan technische bedrijven. We hebben prima technische opleidingen, waaronder het mbo. En we hebben een grote groep jongeren. Tussen die drie moet een betere match ontstaan. Dat kan door in beweging te komen en de aandacht voor techniek te vergroten."

De Jong ziet veel in een 'techniekcentrum', waar leerlingen kunnen kennismaken met techniek en techniek kunnen beleven. "Zelf solderen… Zelf buizen aan elkaar bevestigen… Heel anders dan een filmpje of een plaatje bekijken." De Jong hoopt dat anderen zijn initiatief omarmen en zich aansluiten om het techniekcentrum tot een succes te maken.