Titania Poort (voorzitter Rode Kruis GO) in gesprek met vrijwilligster Claudia van Wijk (links). Foto: Jaap Ruizeveld
Titania Poort (voorzitter Rode Kruis GO) in gesprek met vrijwilligster Claudia van Wijk (links). Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Jaap Ruizeveld

Rode Kruis afdeling Goeree-Overflakkee toont inzet en activiteiten aan bewoners

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Wij willen zaterdag 21 mei als eilandelijke afdeling van het Rode Kruis laten zien hoe een organisatie, die geheel uit vrijwilligers bestaat, tot grote inzet in staat is. Het helpen van onze medemens is daarbij centraal. Dat komt tot uiting in projecten en activiteiten die onze kernwaarden representeren. Zoals zelfredzaamheid, respect en hulpbereidheid. Wij kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen". Overdachte en enthousiaste woorden van Titania Poort, voorzitter van het Rode Kruis, afdeling Goeree-Overflakkee. Aan de vooravond van de grote demonstratie in Stellendam, ontmoet ik Titania als zij in gesprek is met één van de jongere vrijwilligers, Claudia van Wijk uit Goedereede.

Door Jaap Ruizeveld

De voorzitter is blij dat genoemde instanties, inclusief de gemeente Goeree-Overflakkee en dankzij de geweldige inzet van talrijke vrijwilligers, hun medewerking toezegden aan de demonstratie. "Fantastisch dat onze burgemeester, mevrouw Grootenboer, de openingshandeling komt verrichten". Hoe is het evenement tot stand gekomen? "Ik heb nagedacht over een mogelijkheid om de activiteiten van het Rode Kruis op een centrale locatie onder de aandacht te kunnen brengen. Aan onze eilandbevolking laten zien aan welke projecten het geld wordt besteed dat wij bij onze jaarlijkse collecte (dit keer in de maand juni) ontvangen. Natuurlijk ook hopend dat vooral jongere vrijwilligers zich aanmelden om met ons mee te doen. Dat kan door deel te nemen aan opleidingen, EHBO-cursussen in Ouddorp en Sommelsdijk, of zich te melden voor een afzonderlijk project dat onder onze regie wordt uitgevoerd".

Ambitie

Claudia van Wijk zegt zich graag te willen inzetten voor het Rode Kruis. "Mijn ambitie is er om door te groeien. Ik wil met iets meer ervaring dat straks ook in de praktijk tot uiting brengen. Door alvast mee te werken bij evenementen doe je ervaring op en dat is uiteraard een basis. Ik kreeg interesse tijdens een Open Dag van de Brandweer. Zag daar allerlei activiteiten, Hulpverlening. Het omgaan met brancards en noem maar op. Belangstellend informeerde ik naar details. Hoorde van EHBO-cursussen en raakte zo steeds meer betrokken". Geheel onbekend op het gebied van dienst- en hulpverlening is Claudia zeker niet. Zij werkt namelijk in de gezondheidszorg bij Hennesseroord in Middelharnis. Het organisatieteam voor het SOS- evenement bestaat uit een 'harde kern' van 6 personen, die in wisselende samenstelling de deelnemende organisatie vertegenwoordigen, zegt Titania Poort. Het scenario voor de demonstratie is dat de zeeverkenners van de scoutingsgroep Goedereede een tochtje hebben gemaakt met een viskotter en bij het aanmeren breekt er brand uit aan boord. Dat vereist direct een reddingsactie 'met veel gewonden'. Volgens de voorzitter is het de eerste keer dat een demonstratie in deze vorm zo lokaal wordt uitgevoerd.

Meer bekendheid

"Met deze presentatie willen wij bereiken dat er een bredere bekendheid komt van de inzet en activiteit van het Rode Kruis en wat wij voor de bevolking kunnen betekenen. Wij zien het als een mogelijkheid om jonge vrijwilligers te kunnen aantrekken en aandacht vragen voor nieuwe kernwaarden van het Rode Kruis, zoals eerder genoemd, op het gebied van zelfredzaamheid, respect en hulpbereidheid. Leuk is in dit verband te noemen dat op de Prins Mauritsschool een project loopt, waarvoor wij een verzoek indienden waar leerlingen een gastles voorbereiden over respect en hulpbereidheid".

Onderdeel zijn

"Ik zou graag willen dat het Rode Kruis onderdeel wordt van de bevolking van Goeree-Overflakkee", geeft Titania aan. "Het is nu nog een beetje een ondergeschoven kindje. Meer bekendheid is nodig. Daar zet de afdeling zich nu sterk op in. Zeker ook - met informatie - op de demonstratiedag op 21 mei. Men ziet de handelingen bij het reanimeren van patiënten (oefenpoppen). Uiteraard ook demonstraties Eerste hulp, verband aanleggen en dergelijke. Er is ook een aparte stand voor kinderen, die kunnen een pleistertje plakken of een verbandje aanleggen. Met als beloning een diploma. Er zijn kleurplaten en stiften voor de kids en er is een quiz over het thema EHBO. Kortom, voldoende aanleiding om deze SOS-operatie in de Stellendamse buitenhaven in de agenda vast te leggen.

Programma

11.00 uur: Opening door burgemeester mevrouw A. Grootenboer.

Aansluitend begin 'Operatie SOS' (tot 13.00 uur). Van 13.15-15.00 uur: Informatiemarkt met demonstratie EHBO (reanimatie en EHBO voor kleuters); Stands van o.a. brandweer, noodhulpteams en zelfredzaamheid. Bezichtiging reddingsboot KNRM en er is kinderschmink. Website: www.rodekruis.nl/afdeling/goeree-overflakkee of Facebook: www.facebook.com/RodeKruisGoereeOverflakkee.

<kader>

'Operatie SOS' in Stellendam

Zaterdag 21 mei organiseert het Rode Kruis afdeling Goeree-Overflakkee in samenwerking met de KNRM Stellendam, de brandweer Stellendam en Scouting Zeeverkenners/Goedereede, een gratis evenement, dat voor de hele familie aantrekkelijk is. Van 11.00 tot 15.00 uur is iedereen van harte welkom in de buitenhaven van Stellendam. Om 11.00 uur geeft burgemeester Ada Grootenboer het startsein voor 'Operatie SOS', een spectaculaire reddingsactie op het water. Als de actie is afgerond, is de informatiemarkt op het terrein toegankelijk. Naast diverse demonstraties en stands van samenwerkingspartners is er voldoende ruimte om zelf iets te doen, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van een verband of het uitvoeren van andere EHBO-activiteiten (ook voor en met kinderen). Wil men een reddingsboot van de KNRM bezichtigen? Dat kan. Voor een hapje en een drankje zijn er natuurlijk voorzieningen ingericht.