Burgemeester Ada Grootenboer oogst de eerste groene asperge. Foto: Hans Villerius
Burgemeester Ada Grootenboer oogst de eerste groene asperge. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Burgemeester luidt het aspergeseizoen weer in

HERKINGEN – Elk jaar is het maar weer de vraag wanneer op de akker de asperges gaan groeien, zodanig dat een aspergeboer er een beetje zicht op krijgt wanneer 'ie kan gaan oogsten. Voor groei moet het in de grond 12 graden Celsius zijn. Wanneer geoogst kan gaan worden is dus geheel afhankelijk van de vorderingen in de natuur. Dít jaar bleef het zo lang koud dat een start van het aspergeseizoen rond de normale tijd van het jaar – begin mei – niet haalbaar was, maar nog twee weken op zich liet wachten. Maar nu zijn ze er dan toch en het was burgemeester Ada Grootenboer die op de Aspergeboerderij van Jabin en Madeleine van der Velde, aan de Peuterdijk te Herkingen, op symbolische wijze het seizoen van start liet gaan met het oogsten van de eerste vrucht.

Door Hans Villerius

Op de Aspergeboerderij is het al jarenlang traditie – zij het met een onderbreking in de afgelopen jaren – dat het aspergeseizoen ingeluid wordt door de burgemeester. Maar ditmaal werd de traditie in ere hersteld en was het aan burgemeester Ada Grootenboer om de eerste groene asperges van het land te halen. Eerlijk gezegd deed ze dat twee weken geleden al, op vrijdagmorgen 29 april. Maar omdat er toen, door de aanhoudende kou, op heel de akker welgeteld slechts één groene asperge stond die lang genoeg was om te oogsten, zo'n 22 centimeter, bleef 't bij dit eerste en enige exemplaar… Goed, de kinderen die er deze morgen bij aanwezig waren mochten ook een paar – te korte – stengels snijden, maar hier bleef 't tijdens deze start van het aspergeseizoen toch echt bij. Te weinig natuurlijk om op de boerderij de verkoop mee aan te vangen. Dit jaar dus een stille, meer symbolische start van het aspergeseizoen. Maar in de weken die erop volgden veranderde het weer drastisch en kwamen de temperaturen waarnaar de aspergeboer – en wie niet? – naar uit zat te kijken. Zodat op de twee weken geleden gesneden eerstelingen nu toch een rijke oogst van groen aspergegoed mag worden gezien.

Groen of wit

In wezen bestaat er geen verschil tussen groene en witte asperges. Alleen groeien witte asperges onder 'ruggen' in de grond en worden de stengels afgesneden vlak voordat ze boven de grond uitkomen. Doordat ze het zonlicht niet zin, blijven ze wit. De stengel van groene asperge daarentegen groeit niet onder ruggen, maar gewoon bovengronds. Zodra de stengel zijn nek uit de vlakke grond steekt krijgt hij onder invloed van het zonlicht zijn groene kleur, zoals hij van origine ook is. Doordat de groene asperge ongehinderd kan doorgroeien, hebben de stengels een zachte 'huid'. Ze behoeven daarom nauwelijks geschild te worden. Dit in tegenstelling tot de witte asperges, die tijdens de groei omgeven werden door grond en daardoor een harde bast krijgen, die wel geschild moet worden.

Delicatesse

De kwaliteit van de asperges heeft te maken met de kwaliteit van de grond. En de speciale smaak van Van der Veldes asperges heeft alles te maken met de plek waarop ze worden verbouwd: langs de buitendijk, dichtbij de Grevelingen. Daarvan doet het zout zijn invloed gelden op grond en gewas in de buurt en daardoor krijgen de Herkingse asperges een ietwat ziltere smaak, waardoor dit gewas voor velen een dubbele delicatesse is. Van heinde en ver, uit alle streken van het land en zelfs van ver over 's lands grenzen, weten aspergeliefhebbers de Herkingse boerderij aan de Peuterdijk, even buiten Herkingen, te vinden voor een portie asperges en aanverwante producten, zoals bijbehorende wijn, sausjes, kruiden en knoflook, aspergepizza's en -soep en zelfs de aspergepan. Maar ook nieuwe aardappelen horen bij de aspergemaaltijd, dus verkoopt Van der Velde die ook. Zolang er nog geen Flakkeese nieuwe aardappelen zijn, worden er geïmporteerde aardappelen verkocht. Maar zodra er eenmaal aardappelen van 'eigen bodem' zijn, gaan uitsluitend die nog over de toonbank.

Dauwvers

De gehele aspergeoogst duur zo'n acht weken, tot het begin van de zomer. In die periode worden zes dagen per week deze snelgroeiers in alle vroegte gesneden, zodat er vrijwel altijd 'dauwverse' asperges aanwezig zijn bij de Herkingse akkerbouwer. Nadat de aspergestengels zijn geoogst, worden ze in de schuur bij Van der Velde gewassen, gesorteerd en op maat gesneden. Omdat de asperge totaal niet gevoelig is voor ziektes hoeft het gewas niet bespoten te worden en kan het product zó van 't land gegeten worden. En van de gehele aspergeoogst gaat niets naar de veiling. Alles wordt vanaf de boerderij verkocht! Totdat de zomer begint, dan is 't weer voor een jaar gebeurd.

Agenda

Overigens zal de Aspergeboerderij het komende aspergeseizoen méér streekeigen producten in de verkoop hebben. Bijvoorbeeld beenham van Slagerij Van Zuidland, en brood en bolussen van Bakkerij Van Harberden. Verder zal er, dit jaar voor 't eerst, een kleinschalig terrasje op het boerenerf zijn waar koffie, thee, limonade en ijs verkrijgbaar is, en cake met verse aardbeien.
Daarnaast wordt rond de asperge op 21 mei de jaarlijkse Open Dag weer gehouden, met 's morgens en 's middags een rondleiding door het boerenbedrijf en naar het land, dit in combinatie met een proeverij, waar allerlei lekkere hapjes worden gepresenteerd die met asperges zijn gemaakt. En na het succes van de laatstgehouden Winterfair staat op 11 juni ook een Zomerfair op het programma.