Geassisteerd door Coerd de Heer (l.) liet wethouder Gerrit de Jong het Havendagbootje te water. Foto: Hans Villerius
Geassisteerd door Coerd de Heer (l.) liet wethouder Gerrit de Jong het Havendagbootje te water. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Menheerse Havendag 2016:

Het grootste gratis publieksevenement van Goeree-Overflakkee

MIDDELHARNIS - "De organisatie van de Menheerse Havendag gooit de trossen los en zet koers naar donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 juni 2016." Zo kondigde Coerd de Heer en zijn medewerkers van Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis de presentatie aan van de Menheerse Havendag. Een bijeenkomst die vorige week dinsdagmiddag 10 mei werd gehouden op de Menheerse Werf en waar het programma van het op stapel staande maritieme evenement uit de doeken werd gedaan.

Door Hans Villerius

De 'tewaterlating van de Menheerse Havendag', zo omschreef Coerd de presentatie. En om dat kracht bij te zetten werd daar letterlijk invulling aan gegeven door vanaf de helling van de Menheerse Werf een bootje te water te laten met daaraan de Havendagvlag. Een karweitje dat weggelegd was voor wethouder Gerrit de Jong, nadat het Havendagprogramma uit de doeken was gedaan.

Grootste gratis publieksevenement

"De Havendag staat al decennialang vast op de agenda in het eerste weekend van juni. Vanuit de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis hebben we ons in 2014 sterk gemaakt voor een inhoudelijk sterker waterprogramma van de jaarlijkse Havendag", vertelde Coerd tijdens de presentatiebijeenkomst. "Het meer betrekken van de haven, historische schepen en zowel de maritieme als de agrarische geschiedenis van Middelharnis waren onze speerpunten. Dat lukte in 2014 al aardig en gesterkt door de enthousiaste reacties van het publiek en de steun van een aantal ondernemers zijn we in 2015 door gaan bouwen op dat succes. Het evenement doet recht aan de historie en de kernkwaliteiten van Goeree-Overflakkee, verbindt de inwoners en laat bezoekers het beste van het eiland beleven. Het is uitgegroeid tot het grootste gratis publieksevenement van Goeree-Overflakkee, mede dankzij de hulp van de Vrienden van de Havendag vorig jaar."

Breed draagvlak

Na de Havendag van vorig jaar konden nog meer ondernemers als Vriend worden verwelkomd en hebben daarnaast voor het organiseren van de komende editie nog veel andere bedrijven zich sterk gemaakt. Dit zowel door financiële steun als door materialen of diensten beschikbaar te stellen. De gemeente waardeert deze ontwikkeling en steunt het evenement met een financiële bijdragen vanuit de Eilandmarketing. "Wij zien hoe het organiseren van de Havendag heel veel partijen aan elkaar verbindt, wat meteen ook een breed draagvlak binnen de samenleving geeft", zo gaf tijdens de bijeenkomst wethouder Gerrit de Jong aan. "Onze complimenten hiervoor en laten we dit zo volhouden!"

De haven beleven

Wat Coerd de Heer betreft gebeurt dat ook. "In 2014 en 2015 hebben we de lat al hoog gelegd en dat niveau moet je blijven evenaren, door een vol programma neer te zetten dat veel beleving geeft, met de haven en de historie van het dorp als uitgangspunt, maar breder getrokken met andere aspecten, zoals kunst en cultuur, sport, gezond leven, e.d. Doel van de Havendag is de haven 'op te pakken' en daar een stuk beleving aan te geven voor een breed eilandelijk én regionaal publiek."

Meerdere dagen

Om daar optimaal vorm en inhoud aan te geven, speelt de komende Havendag zich niet alleen meer af rond de havenkom, maar ook aan het havenhoofd/de buitenhaven, met het havenkanaal als verbindende schakel. Tussen de twee locaties komt een gratis pendeldienst, zowel over water als met de historische RTM bus 'Wasbeer'. En eigenlijk is het beter om over Havendagen te spreken, in meervoud dus, want inmiddels bestrijkt het evenement drie dagen, van donderdag 2 t/m zaterdag 4 juni.
Op donderdag juni begint de Menheerse Havendag met een soort voorprogramma, het educatieve 'Havendag Junior', voor 250 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool. De volgende dag, op vrijdagavond, vindt de eigenlijke opening plaats met een vlootschouw. De vele gastschepen varen om 19.00 uur vanaf de buitenhaven/het havenhoofd naar het centrum waarna, van 20.00 tot 02.00 uur, het openingsprogramma zal volgen met live muziek vanaf een drijvend podium in de havenkom.

Meerdere locaties

Zaterdag 4 juni is de eigenlijke Havendag, met volop feestelijkheden op uiteenlopende locaties. Aan de Kaai, op het Vingerling, de Menheerse Werf, aan de Spuistraat, de Nieuwstraat, het Spuiplein, de Vissersdijk, op het havenkanaal, het havenhoofd, de sluis aldaar en de buitenhaven. Maar ook de historische dorpskern wordt nu bij de festiviteiten betrokken: de Voorstraat, de Ring, de Raadhuisstraat en de Westelijke Achterweg. De Havendag gaat zaterdagmorgen om 10.00 uur van start met een shantykoorconcert.

Programma aanbod

Elke locatie krijgt haar eigen activiteiten en attracties. Zo komt in de havenkom een drijvend podium, met muzikale optredens tot middernacht. Rond de Kaai is een deel van de braderie te vinden. In de kaai liggen diverse historische schepen, sommige kunnen ook bezichtigd worden en op een van de schepen wordt een demonstratie laden en lossen gegeven. Op de Menheerse Werf kunnen traditionele werfwerkzaamheden worden bekeken, scheepsmotoren en scheepsantiek. Er is een zonnig terras en kinderen kunnen er oesters schilderen en van afvalmateriaal zeilende modelbootjes maken. Vanaf de drijvende brug bij de Menheerse Werf vertrekken pendelvaarten naar het havenhoofd.
De Voorstraat vormt het decor voor een streek- en ambachtsmarkt, met demonstraties en een keur aan ambachtelijke streekproducten. Ook aan de Ring is een deel van de braderie te vinden en er zijn demonstraties van modelboten.
Nog meer braderiekramen staan op het Spuiplein, waar ook kermis wordt gehouden. Op de Vissersdijk wordt een kleedjesmarkt gehouden en zijn klassieke brommers te bezichtigen, terwijl boven de straat de langste waslijn ooit gespannen wordt, volgehangen met sporttenues.
Het Vingerling vormt het historische decor van de Havendag en wordt ingericht als oude vissers- en handelskade met visnetten, tonnen, kisten en zeilen, maar ook maritieme oude ambachten als kuipers, mandenvlechters, zeilenmakers, nettenboeters, visrokers, enz., kunnen hier worden bekeken. Er worden fotoshoots gemaakt in klederdracht en de KNRM is hier aanwezig met zowel een historische als een moderne reddingboot. Bij de Wilhelminabrug is een sporteiland te vinden met walsporten en watersporten, een freerunparcours, beachvolleyball, trapkajaks, de mogelijkheid om in kleine zeilbootjes zelf te varen.
Bij de sluis bij het havenhoofd kan genoten worden van het kunstfestival Woord&Kunst. En ook op het havenhoofd, is een veelheid aan festiviteiten te beleven: een Ibizamarkt, een als openlucht huiskamer ingericht kringloopterras, gratis zeiltochten over het Haringvliet, supersnelle vaartochten met RIBS over het Haringvliet (tegen betaling, € 10 p.p.), een moderne vissersvloot, los- en laaddemonstraties met historische vrachtschepen en vrachtwagens, modelboot demonstraties, moderne en klassieke tractoren en landbouwwerktuigen, oldtimer auto's en brandweerdemonstraties met aanwezigheid van een crashtender.

Bovenstaande is echter maar een greep uit het totale aanbod. Een volledig overzicht is te vinden op www.menheersehavendag.nl. De Havendagorganisatie mikt op een totaalaantal bezoekers van 35.000.