Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Nieuwe dorpsraad in Herkingen

HERKINGEN - In Herkingen was er na de gemeentelijke fusie geen dorpsraad meer actief. Daar komt nu verandering in. Een aantal mensen heeft de 'koppen bij elkaar gestoken' om een nieuwe dorpsraad op te zetten. De dorpsraad in oprichting bestaat op dit moment uit 5 personen, idealiter zouden daar nog 2 á 3 personen bij moeten komen, om een evenwichtige afspiegeling van de gemeenschap te verkrijgen en om een goede taakverdeling te garanderen. Op woensdag 8 juni is er een bijeenkomst over de dorpsraad in 'Ons Huis'.

Mensen die interesse hebben om zich in te zetten voor de dorpsraad, kunnen contact opnemen met het bestuur. De dorpsraad zal zich gaan inzetten en sterk maken voor alles wat met het dorp te maken heeft. Het is het aanspreekpunt voor de gemeente om te weten te komen wat er leeft en speelt in de gemeenschap. Tevens is de dorpsraad het communicatiemedium naar de gemeente toe vanuit de bewoners van Herkingen. Het geheel zal een heel breed spectrum gaan omvatten, van (financiële) hulp voor verenigingen om activiteiten te organiseren, leegstand van panden, verfraaiing van het dorpsaanzicht, opknappen strandje, tot het assisteren van hulpbehoevenden. Dit zijn maar voorbeelden, het geeft alleen maar aan dat alles wat met Herkingen en haar inwoners te maken heeft, gerelateerd kan worden aan een dorpsraad.

Er is er een afspraak gemaakt bij de notaris om de Dorpsraad als een stichting in te gaan schrijven. Woensdag 8 juni is er een openbare bijeenkomst in 'Ons Huis', een avond waarbij mensen van de gemeente en andere particuliere en/of publieke instellingen aanwezig zullen zijn om vragen te beantwoorden en uitleg te geven. Het bestuur hoopt dat iedere vereniging, en zoveel mogelijk bewoners, aanwezig zullen zijn op woensdag 8 juni. De Dorpsraad kan niet functioneren zonder inbreng van de gemeenschap. Het bestuur: "We kunnen geen ijzer met handen breken. De medewerking van het dorp is absoluut nodig om de leefbaarheid te behouden en te vergroten. De avond begint om 19.30 uur, komt allen!"

Om een inzicht te krijgen in de problemen en de pijnpunten die er spelen binnen de gemeenschap, is een enquêteformulier opgemaakt. In dat formulier kunnen Herkenezen zaken kwijt waarvan ze denken dat ze verbeterd moeten worden. De formulieren zullen binnenkort huis-aan-huis worden verspreid. De vragenlijst is ook te vinden op de Facebookpagina van de Dorpsraad en op de website van de Jaarmarkt. Ingevulde formulieren kunnen tot 21 mei worden ingeleverd in de dagwinkel, of worden gemaild naar dorpsraadherkingen@hotmail.com.

Het bestuur hoopt op veel ingevulde enquêteformulieren. "Reacties zijn van groot belang. Wij zullen de formulieren inventariseren en de gemeente en eventuele andere belanghebbenden voor de bijeenkomst van het resultaat op de hoogte brengen. Zaken die meerdere keren naar komen, zullen dan sowieso al besproken worden tijdens de bijeenkomst op 8 juni, die start om 19.30 uur.

Het bestuur is als volgt: André van Beek, voorzitter. Flora Buscop, secretaris. Marja Hogerwerf, penningmeester. Andres Bazen, contactpersoon verenigingen. Adri Knöps, communicatie en sociale media.