Pinksterconcert door stadsorganist

ZIERIKZEE - Op Tweede Pinksterdag, maandag 16 mei, aanvang 16.00 uur, hoopt één van de stadsorganisten een orgelbespeling te geven op het prachtige en monumentale Kam en Van der Meulen orgel in de Nieuwe Kerk te Zierikzee.

Rinus Verhage speelt dan werken van o.a. Buxtehude (Passaglia), Bach (Komm, heiliger Geist, Herre Gott) en Mendelssohn (Sonate VI over het Onze Vader). Het programma bestaat uit muziek die ook mondeling zal worden toegelicht. De stadsorgelconcerten zijn een nieuw initiatief om de orgelcultuur te promoten en dan natuurlijk in het bijzonder rondom het indrukwekkende instrument van de Nieuwe Kerk. Mar van der Veer en Rinus Verhage zullen samen jaarlijks ongeveer zes van deze concerten verzorgen. Mede dankzij de steun van de gemeente Schouwen-Duiveland is dit allemaal mogelijk; de concerten zijn gratis toegankelijk.

Rinus Verhage kreeg tijdens zijn middelbare schoolopleiding orgelles van Jan van Dijk. Daarna studeerde hij orgel (uitvoerend musicus), kerkmuziek en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij resp. Arie Keijzer, Barend Schuurman en Jan Eelkema. Verder studeerde hij nog interpretatie bij Kees van Eersel.
In 1979 was hij prijswinnaar van het internationale Albert Schweitzer Orgelfestival in Deventer.
Naast organist te Oude-Tonge, Stellendam en Zierikzee is hij cantor van de Sint-Catharijne kerk te Brielle. Tevens is hij dirigent van een drietal koren waarmee o.a. ook de grote oratoria uitgevoerd worden. Als orgeldocent heeft hij een bloeiende lespraktijk en sinds 1988 is hij op parttime basis ook directeur van de Muziekschool 'Goeree-Overflakkee'. Vanaf 2016 is hij één van de stadsorganisten van Zierikzee.