'Plezierig feestjaar' voor de Dirkslanders

Vervolg van de voorpagina

"De centrale ligging van de haven zorgde voor veel aanvoer van goederen; meerdere veren (voor personen en handel) kwamen van Rotterdam, Hellevoetsluis en Dordrecht. Ook het vervoer van landbouwproducten via de haven zorgde voor een bedrijvige tijd met zelfs hotels, winkels en horeca. De Straatdijk was de eerste dijk die bestraat werd, vandaar deze naamgeving, en was in de omgeving heel bekend door de vele winkels. Halverwege de 20e eeuw werd de bedrijvigheid minder. De Deltawerken deden hun intrede, wat betekende dat de haven zijn handelsfunctie verloor. Wat wél een belangrijke economische factor werd, en nog steeds is, is het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Dankzij een legaat van oud-inwoonster Paulina van Weel werd in 1932 de eerste steen van het ziekenhuis gelegd, dat van groot belang is voor Dirksland en de gemeenschap van Goeree-Overflakkee en omgeving."

Burgemeester Grootenboer wenste de Dirkslanders een plezierig feestjaar toe. Daarna was het op het podium naast de plaatselijke apotheek de beurt aan de fanfare, de slagwerkgroep en de jeugdgroep (Amicitia4Kids) van muziekvereniging Amicitia om het publiek te vermaken. Ook dat lukte heel goed.

Activiteiten 600 jaar Dirksland

In De Geldershof en het activiteitencentrum van Careyn in Dirksland zijn foto's te zien van Dirksland in voorbije tijden. Ook in het ziekenhuis komen foto's te hangen, naast een expositie van archeologische vondsten. Bij elkaar gaat het om honderd foto's van toen.

Op 13 en 14 mei zijn er in het kader van 600 jaar Dirksland twee concerten in De Schakel: Watch Else! en Way Beyond.

Op zaterdag 7 mei is de eerste rondleiding door Dirksland onder leiding van gids Jos Toes. De rondleidingen zijn gepland op de eerste zaterdag van de maand, met uitzondering van juli. De aanvang is 10.00 uur vanaf de dorpskerk.

Dirkslanders die geen programmaboekje 'Dirksland 600 jaar' in de brievenbus hebben ontvangen, kunnen nog een exemplaar ophalen bij Jan Leenders, Voorstraat 18, Dirksland.