Het toneel in volle gang.
Het toneel in volle gang. Foto: Julian Villerius

Streekmuseum geeft leven aan moordzaak

SOMMELSDIJK – Zo'n 75 mensen aanschouwden afgelopen zaterdag de toneelvoorstellingen van de moord op de boerderij van boer Bol. Streekmuseum Goeree-Overflakkee voerde het dramastuk meerdere malen uit en gaf er een komische draai aan.

Tekst en foto: Julian Villerius

De voorstelling werd ondersteund door de Droage Keeltjes uit Stad aan 't Haringvliet die het gedicht over de gebeurtenis zongen. "Tegenwoordig communiceert iedereen heel snel met elkaar, maar vroeger werd het nieuws door middel van liedjes verspreid. Wij houden die liedjes in ere met een lach en een traan", vertelt Marlies van Adrighem van de Droage Keeltjes.

Bertrand van den Boogert licht toe: "Dit lied is ook een van de culturele items van Goeree-Overflakkee. Wij als Streekmuseum vertellen de eilandverhalen niet alleen bij de objecten die daar te zien zijn, maar ook naar aanleiding van gezongen en geschreven cultuurhistorische aspecten. Vandaar dat we dit toneel hebben georganiseerd." Bertrand zelf speelt de knecht die de dienstmeid op een gruwelijke manier vermoordt. "Die gruwelijke manier hebben we hier natuurlijk niet nagespeeld. Het is een dramastuk, maar wel met een knipoog."

Het stuk van de moord op de boerderij van Bol is een typisch stukje Stadse historie. Bij de uitvoering was een van de nabestaanden van de knecht aanwezig. Hij had in de familie wel over het tragische voorval gehoord, maar nooit het hele verhaal meegekregen. Zo was hij zaterdagmiddag een laat getuige van het drama in zijn voorgeslacht.

Bekijk ook de video op www.eilandennieuws.nl of op onze Facebookpagina.