Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Jacoline Bijkerk-Voogd schrijft 'Nieuws uit Suriname'

Jacoline Bijkerk-Voogd, afkomstig uit Ouddorp, vertelt iets over haar werk in Suriname.

"Het is voor ons een vreugde om aan u en jou te schrijven. We wonen nu 5 jaar in Suriname en zouden om eerlijk te zijn nog niet terug willen. Hoe lang we nog blijven? Geen idee. We staan daar heel ontspannen in. Hij Die ons geroepen heeft, zal ons ook duidelijk maken wanneer we moeten vertrekken. Veel mensen denken dat zij niet in staat zijn om de zending in te gaan en kijken op tegen mensen die dat wel doen of hebben gedaan. Als je ons goed kent of goed zou kennen, weet je dat we heel gewoon zijn. Ieder heeft zo zijn of haar taak in dit leven en de genade die de Heere daarvoor geeft, is genoeg, wat de taak ook is. Ja, we hebben offers gebracht, maar hoe erg is dat eigenlijk? We zijn niet geschapen om het comfortabel te hebben en knus bij elkaar te blijven zitten (hoewel dit natuurlijk heel fijn is). En bovendien wordt het ruimschoots gecompenseerd door Gods aanwezigheid.

"Bel jij even naar papa via de HF-radio?" vraag ik aan Stefan van 7. "Wil je vragen hoe laat hij thuis komt?" Dat lijkt geen opgave, aan zijn blijde gezicht te zien. Even praten met papa, die van het ene naar het andere Indianendorp vliegt, is super stoer. Hier en daar worden wat knopjes aangezet en even later klinkt het geruis en gebabbel van anderen die ook via de radio contact met elkaar hebben. In veel dorpen is geen elektriciteit en is de radio het enige communicatiemiddel met andere dorpen of de stad Paramaribo. Na een paar minuten krijg ik van Stefan te horen dat papa nog 'even' een patiënt moet ophalen op Palumeu, zo'n 1,5 uur vliegen vanaf huis gerekend. Nog maar geen rijst gaan koken.

Andy is directeur en piloot bij MAF (Mission Aviation Fellowship). Dit is een uitdagende combinatie van management en uitvoering tegelijk. Er liggen 5 tropenjaren achter hem van keihard werken; weg bij de ondergang van het programma, personeel ontslaan en anderen aannemen, relaties met andere programma's herstellen, uitbreiding van het aantal vlieguren, contracten maken met klanten, onderwijs geven, enz. We zien dat de trouw van een aantal personeelsleden en jarenlang gebed van bestuur en christenklanten de kurken zijn geweest waarop het programma dreef. Inmiddels bloeit de organisatie en is er dit jaar een flinke uitbreiding onder het personeel. Er ligt nog veel werk te wachten waar hij de achterliggende jaren niet aan toegekomen is, maar met meer mensen kan meer werk worden verzet. MAF Suriname vliegt met 3 vliegtuigen voor 'Kerk en Zending', 'Medische hulpverlening' en 'Ontwikkelingswerk' naar het binnenland van Suriname, waar mensen geïsoleerd leven vanwege het ontbreken van een goede infrastructuur.

Naast het werken voor MAF, zijn er allerlei andere deuren opengegaan, waaronder gevangeniswerk.
"Zuster, mag ik straks komen?" is een bekende vraag als we de poort binnenstappen. "Ja, meldt je even bij de leiding, dan zien we je straks." We moeten eerst ook langs de leiding om onze paspoorten te laten controleren en onze gegevens achter te laten. Voor het geval dat er iets misgaat… Op dinsdagmorgen zijn er counselingsgesprekken met gedetineerde vrouwen in de gevangenis van Santa Boma in Paramaribo. Het zijn gewone vrouwen zoals jij en ik. Eerst krijg ik een 'brasa', de gebruikelijk begroeting, daarna praten we over wat de gevangene bezighoudt. Voor moeders is dat vaak de zorgen die ze hebben om de kinderen. Sommige kinderen hebben geen goede opvang nu mama in detentie is. We genieten alle vrijheid om tijdens het gesprek de Bijbel open te doen, om van daaruit leiding te geven aan het gesprek. Ondanks alle zorgen die de vrouwen hebben over het leven buiten en binnen de gevangenis, is het voor velen toch een tijd van bezinning temidden van hun drukke bestaan. Voor een aantal vrouwen is de gevangenis een van de weinige mogelijkheden om in aanraking te komen met het Evangelie en kerkdiensten en/ of een Bijbelstudie te kunnen volgen. Uitsluiting uit de afgodische familie is niet ongebruikelijk".

Als u/jij meer wil weten over het Bijbels onderwijs aan Indianenvrouwen in het tropisch regenwoud van Suriname, het vertalen van de 'Kijk en luister' in twee Indianentalen en andere weetjes over ons leven hier, kijk dan op www.szos.nlhttp://www.szos.nl.

Verkoping/rommelmarkt

Op zaterdag 14 mei organiseert de Thuisfrontcommissie van de familie Bijkerk-Voogd namens de Stichting Zendingsondersteuning Suriname voor de 6e keer een verkoping/rommelmarkt op Bokweg 2 te Ouddorp van 10.00-14.30 uur. Allen hartelijk welkom.

Wat is er te koop? Etenswaren, outlet-kleding, boeken, speelgoed, cadeauartikelen, fotokaarten, planten en bloemen en veel tweedehands artikelen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding