Burgemeester Grootenboer opent de festiviteiten.
Burgemeester Grootenboer opent de festiviteiten. Foto: pr

Viering 600 jaar Dirksland van start

DIRKSLAND – Op Koningsdag was Dirksland, zoals elk jaar, gehuld in rood, wit, blauw en oranje. Ondanks de kou en de neerslag was het een groots feest. In feite was het dubbel feest, want naast de oranjefestiviteiten ging de viering van 600 jaar Dirksland van start. Burgemeester Ada Grootenboer verrichtte de officiële opening.

Door Kees van Rixoort

De burgemeester gaf de dorpsraad van Dirksland, die de festiviteiten in 2016 coördineert, een dikke pluim voor het feestprogramma, dat zich grofweg afspeelt tussen Koningsdag en Open Monumentendag. "Het thema is 'Voor en door Dirkslanders', en dat is gelukt. Het is ook fijn om te zien dat steeds meer andere partijen (verenigingen, ondernemers en inwoners) zich bij de organisatie van het feestjaar aansluiten. Ik spreek de hoop uit dat die goede samenwerking, zoals deze voor dit themajaar is opgebouwd, ook in de toekomst behouden blijft. Een gezamenlijke inzet zorgt voor het behoud en de versterking van de leefbaarheid."

Wat volgde was een terugblik op zes eeuwen Dirksland. Het verhaal ging zelfs verder terug in de tijd: tot 1229, toen er al zout werd gewonnen. De korenschoven, die na 1415 op het ingepolderde land verschenen, staan nog steeds in het gemeentewapen. "De bedijking van Dirksland bleek succesvol. De overstromingen van 1530, 1570 en 1953 kregen geen vat op de Dirkslandse polder", aldus de burgemeester, die vervolgens inzoomde op de welvaart die het dorp Dirksland altijd kenmerkte.

Lees verder op pagina 7