Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Concert Christelijk Urker Visserskoor in Hervormde Dorpskerk Ouddorp

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zaterdag 11 juni om 19.00 uur geeft het Christelijk Urker Visserskoor Crescendo onder leiding van Louwe Kramer een concert in de Hervormde Dorpskerk aan de Ring in Ouddorp. Organist is Pieter Heykoop. Er is een korte meditatie door ds. C. van den Berg. De kerk is open vanaf 18.15 uur. Tijdens dit concert is er een collecte voor SFCS Rotterdam (Stichting Seamen's Christian Friend Society Rotterdam). Vanuit deze stichting worden zeelieden benaderd en begeleid. Er wordt pastorale steun verleend en geestelijk advies gegeven en waar mogelijk wordt het evangelie verkondigd. Er worden Bijbels en christelijke lectuur overhandigd en kleding verstrekt. Ingezet wordt om zeelieden te bemoedigen.

Door Jaap Ruizeveld

Het Christelijk Urker Visserskoor Crescendo is het grootste mannenkoor van Urk. Zij heeft een bijzondere plaats verworven in de Nederlandse koormuziek. Crescendo heeft een karakteristieke uitstraling van kracht en bezieling. De zang van Crescendo klinkt sinds 1953, toen Louwe Kramer met 23 zangers het christelijk Jongemannenkoor startte. In 1955 nam zijn zoon Meindert W. Kramer de dirigeerstok over. Onder zijn leiding is het koor uitgegroeid tot het grootste mannenkoor van Urk. In februari 1999 nam zijn zoon Louwe Kramer de dirigeerstok over. Sinds begin 2015 is Pieter Heykoop de vaste koorbegeleider.

Onderscheiding

In 1972 ontving Crescendo tijdens een concert op Urk van Phonogram de gouden tulp voor haar bijzondere verdienste voor de geestelijke koorzang. Inmiddels is er een groot aantal geluidsdragers door Crescendo gepresenteerd (20 langspeelplaten en ruim 15 cd's). In 1978 kreeg het koor een gouden langspeelplaat uitgereikt door Mr. Pieter van Vollenhove in verband met de grote plaatverkoop in binnen- en buitenland. Vermeldenswaard is de in 2008 uitgebrachte Psalmen-dvd, waarin de visserij (vanaf de Noordzeekotter ST 27) in beeld is gebracht en waarop de koorgeschiedenis is vertolkt. Crescendo is als koor Koninklijk erkend. Dat is vele keren tot uiting gekomen in optredens voor Oranje.

Repertoire

Ondanks de grote muzikale productiviteit is het repertoire van Crescendo in feite ongewijzigd gebleven. Men zingt bewerkingen van Psalmen, geestelijke en vaderlandse liederen. In eigen land wordt uitsluitend in het Nederlands gezongen. Eenvoud en bezieling zijn de sterke kanten van Crescendo. En in de combinatie van muziek, tekst en voordracht. Het doel is het Evangelie zingend uitdragen, tot eer van God.

Internationaal

Sinds de jaren tachtig gaat Crescendo regelmatig internationaal op tournee. Meerdere keren was het koor in Duitsland en Zwitserland. Oktober 2009 maakte Crescendo op uitnodiging van de Bonisa Mission met ruim 140 personen een concertreis naar Canada en de VS. In Ontario en Michigan zijn zes concerten gegeven. Daarbij is 40.000 euro opgehaald voor de zending in China.

Kaart voorverkoop

Al lijkt het nog ver weg op de agenda, de voorverkoop voor het concert is deze week gestart bij VVV Goeree-Overflakkee aan de Bosweg 2 in Ouddorp en Kapsalon Andra, Molentienden 47 in Ouddorp. Vanaf 23 mei wordt er nog een extra voorverkooppunt geopend en wel bij de familie Struik, Ring 51 in Dirksland. De voorverkoop sluit vrijdag 10 juni. In de voorverkoop is de entreeprijs voor volwassenen 8 euro en voor kinderen tot 12 jaar 5 euro. Entree bij de kerk: volwassenen 10 euro en kinderen tot en met 12 jaar 6 euro.