Afbeelding
Foto: PR

Het 62e Bachconcert op het Meere-orgel

SOMMELSDIJK - Op zaterdagavond 7 mei (aanvang 20.00 uur) zal op het Meere-orgel in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk een orgelconcert worden gegeven. Musicus Paul Kieviet – vaste bespeler van het instrument – geeft het 62e Bachconcert. Het concert bestaat in zijn geheel uit werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Het is al weer twee jaar geleden dat Orgelmakerij Reil (Heerde) het orgel grondig onder handen nam. Sindsdien functioneert het – in de eredienst en daarbuiten – weer op een voortreffelijke manier. In 1821 werd het door Abraham Meere, orgelmaker te Utrecht, opgeleverd. Het orgel heeft twee klavieren en een aangehangen pedaal en beschikt over 21 stemmen. Na 1821 is het orgel enkele keren gewijzigd. Gelukkig niet zo, dat het oorspronkelijke karakter daardoor werd aangetast. In 1987 heeft Reil het orgel terug gerestaureerd naar zijn originele staat. Vanaf dat moment kun je spreken van een zeer gaaf historisch orgel.

Geopend wordt met het Italienisches Konzert in F (BWV 971). Dit beroemde werk, een levendig, driedelig concerto in Italiaanse stijl, is één van de weinige Bachwerken die tijdens het leven van de componist in druk verschenen.

De Partita super "Herr Christ, der einig Gotts Sohn" (Anhang 77) biedt in zeven variaties over dit prachtige lied ("Christus, met eer gekroonde") een overtuigende indruk van de koraalkunst van de jonge Bach. Het werk is onbekend, misschien niet authentiek, maar van hoge kwaliteit.

Ook de Fantasia in c (BWV 562) is een uitzonderlijk werk. Dit keer wordt niet de Italiaanse, maar de Franse stijl (vooral die van Couperin en De Grigny) geïmiteerd. Het is bekend dat Bach hun composities zeer wist te waarderen en zelfs compleet overschreef.
Uit Das Wohltemperirte Clavier (deel 1) komen Preludium en Fuga in c (BWV 847) en Preludium en Fuga in D (BWV 850). Bach componeerde Preludia en Fuga's in alle toonsoorten (12 tonen keer majeur/mineur = 24), en dat twee maal. Bij uitstek de bron om Bach's onuitputtelijke fugatechniek te leren kennen. Voor vele grote componisten ná Bach (o.a. Beethoven, Schumann, Chopin, Brahms) was het "WTC" een belangrijke inspiratiebron voor hun eigen werk. Voor verscheidene van hen was dit hun dagelijkse "warming up".
Over het lied "Vater unser im Himmelreich" (Het Gebed des Heeren) heeft Bach verscheidene koraalbewerkingen nagelaten. Vier van deze koralen staan op het programma, BWV 636 (Orgelbüchlein), 761 (jeugdwerk), en 682 en 683 (beide uit Dritter Theil der Clavierübung). De laatste is de meest complexe koraalbewerking die Bach schreef, een vijfstemmige, waarin een trio met hectische ritmes is verweven met de melodie in canon. Een unieke luisterervaring!

Als magistraal slotwerk klinkt Preludium, Largo en Fuga in C (BWV 545/529): een groot Preludium en Fuga, met als middendeel een langzaam deel uit één van de Triosonates. In een handschrift uit Bach's tijd komt deze verrassende combinatie voor.

De toegang is uw gift aan de uitgang.