Afbeelding
Foto: Mirjam Terhoeve

Adriaan Tieleman nieuwe directeur CBS 'De Bron'

OUDE-TONGE – CBS 'De Bron' heeft weer een directeur. Na het vertrek van Jan Verduin, vorig jaar juli, nam de heer Boelhouwer, als interim, de directietaken op zich. In januari werd Adriaan Tieleman (38) benoemd tot nieuwe directeur van 'De Bron'. Tot vorige week werkten de heren nog samen, maar vanaf deze week, staat Adriaan er alleen voor. Een taak, die hij echter graag wil vervullen. Immers, Adriaan Tieleman is een man met ruime ervaring in het onderwijs en heeft daarbij ook al vier jaar SMDB 'De Regenboog' onder zijn hoede. Hij ziet het als een mooie uitdaging om beide scholen te runnen en het "beste van de, zo genoemde, twee werelden" bijeen te brengen. Toch is zijn belangrijkste uitgangspunt om voor ieder kind een veilige schoolomgeving te creëren.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De in Sommelsdijk geboren en getogen Adriaan Tieleman zit al zeventien jaar in het onderwijs en kent inmiddels de kneepjes van het vak. "Na mijn opleiding aan de PABO ben ik begonnen als groepsleerkracht in Krabbendijke", vertelt hij. "Na een aantal jaren ben ik gestart op de Oranje Nassauschool in Nieuwe-Tonge, dat was handiger, wat afstand betreft. Op deze school ben ik doorgegroeid van leerkracht naar adjunct-directeur tot directeur. In totaal heb ik tien jaar met veel plezier op deze school gewerkt. Toen vond ik het tijd voor een nieuwe uitdaging. Zowel voor mijzelf, als voor de school. Zodoende startte ik vier jaar geleden op De Regenboog in Melissant en daar werk ik nog steeds. Deels als directeur en deels als groepsleerkracht. Deze laatste functie zal ik helaas in het nieuwe schooljaar niet meer kunnen vervullen, dat wordt teveel van het goede. Maar overal is een tijd voor, je groeit immers door in het leven".

Samenwerking

Basisschool De Bron, valt sinds 1 januari dit jaar onder het bestuur van 'Kindwijs'. Een bestuurlijke fusie, tussen (bijna) alle Protestants-Christelijke basisscholen op ons eiland. De benoeming van Tieleman als opvolger van Verduin is daarom bewust uitgesteld tot na deze toetreding. Adriaan Tieleman juicht de bestuurlijke samenwerking toe. "De afgelopen jaren is er veel meer verantwoording bij de scholen komen te liggen en daardoor ook veel meer risico en veel meer taken. Te veel om door kleine, uit vrijwilligers bestaande, besturen uit te laten voeren. Hier is een professionele organisatie voor nodig. Samen met anderen kun je dat realiseren. Dit biedt meer (financiële) zekerheid en komt de kwaliteit ten goede".

Veilige schoolomgeving

Hoe het leiden van twee scholen uit zal pakken, daar heeft Adriaan nog geen antwoord op. "Dat zal de praktijk moeten uitwijzen", zegt hij nuchter. "Ik zal me toch een beetje moeten verdelen. De maandag wordt mijn vaste dag in Oude-Tonge en de overige dagen wissel ik af. De Bron is qua grootte vergelijkbaar met De Regenboog en is verder uitstekend georganiseerd met een enthousiast team. Wat goed is, moet je niet veranderen. Wel kun je de positieve punten van de ene school overbrengen op de andere en andersom. Daar kun je winst uithalen. Verder zie ik het als belangrijke taak om voor ieder kind een veilige schoolomgeving te creëren. Nu al heeft dat onze aandacht, maar we moeten daar steeds alert op blijven. Daarnaast is het geven van goed en gepersonaliseerd onderwijs heel belangrijk. Geen kind is hetzelfde. Daarom moet er naast de klassikale lessen ook voldoende tijd worden vrijgemaakt voor passend onderwijs voor elk kind".

Leesschool

Toch zijn er ook nieuwe ontwikkelingen gaande. "De Bron heeft onlangs de koers ingezet om een echte 'Leesschool' te worden", legt Tieleman uit. "Er wordt hiervoor nauw samengewerkt met de bibliotheek. De resultaten zijn al goed, maar we willen dit nog verder uitbouwen. Een coördinator van de bibliotheek staat ons bij met tips en adviezen. We gaan er regelmatig op bezoek , maar ook helpen ze ons met het inrichten en bijhouden van onze eigen bibliotheek, compleet met een heus pasje. Lezen is immers van groot belang voor de algemene ontwikkeling.
De leerkrachten zijn daarnaast bezig met de Amerikaanse methode 'Teach like a champion'. Dat is een methode, waarbij alle goede manieren van lesgeven zijn gebundeld en worden uitgelegd. Immers, wat maakt een leraar nou eigenlijk wel of niet succesvol? De methode biedt handvaten, die leerkrachten kunnen gebruiken om prettig, maar toch ordelijk les te geven. Erg leuk en leerzaam voor het team om te doen".
Ambitie
Al met al heeft Adriaan Tieleman nog genoeg ambitie voor de komende jaren. "Het zal druk worden", beaamt hij. "en alles valt of staat met een goede planning." En planning heeft hij zeker nodig, want naast zijn schooltaken is hij ook nog echtgenoot van Karin, die les geeft op SMDB in Sommelsdijk en vader van Willemijn en Christian, die op deze school zitten. In zijn vrije tijd is hij bovendien actief als voetbalcoach van het meisjesteam bij De Jonge Spartaan, waarin ook Willemijn speelt. Ook vervult hij de taak van ouderling bij de Hervormde kerk in Sommelsdijk. Dit laatste heeft hij echter opgezegd per 1 mei. "Ik heb twee periodes van vier jaar als ouderling vervuld en had er nog een derde termijn aan vast kunnen plakken", legt hij uit. "Ik verwacht echter, dat ik steeds vaker 's avonds van huis zal zijn met twee scholen, dus dat wordt dan toch een beetje te druk. Zoals gezegd, wordt het allemaal een kwestie van goed plannen en keuzes maken. Ik ben van mening is, dat je de dingen, die je doet, zo goed mogelijk moet doen en niet half. Maar ik heb er ontzettend veel zin in, het is een prachtige uitdaging".