Marco Jongeneel brengt met zijn verreiker een oude perenboom naar het erf. Foto: Cees van Duijn.
Marco Jongeneel brengt met zijn verreiker een oude perenboom naar het erf. Foto: Cees van Duijn. Foto: Adri van der Laan

Boomgaardproject wordt op Koningsdag 2016 afgesloten

SOMMELSDIJK – Het boomgaardproject van Marco Jongeneel aan de Oud-Kraaijerdijk in Sommelsdijk is nagenoeg afgesloten. Deze week worden de laatste bomen, geschikt voor verplaatsing, gerooid en in containers geplaatst. Daarna wordt het perceel klaargemaakt om ingezaaid te worden met mais. In drie maanden tijd is er veel werk verzet.

Door Cees van Duijn

Het artikel over de verdwijnende boomgaard vier weken geleden in het Eilandennieuws, heeft heel wat mensen in beweging gebracht. Aangesproken door de herbestemming van het hout en het verplanten van de bomen, wordt er zelfs nú nog door de lezers gebeld met de vraag of er nog hout te koop is of complete bomen. Het eilandennieuws wordt blijkbaar goed gelezen en bij een interessant artikel zelfs bewaard.

Zo'n zeventig bomen hebben inmiddels een nieuwe bestemming gekregen. Deze week worden de laatste uitgeplant en daarna worden er nog honderd bomen in containers of fruitkisten gezet om in het najaar alsnog geleverd te worden. Woensdag op de geraniummarkt in Middelharnis zijn ze te bewonderen én te koop.

Op de markt staat één wel heel bijzondere boom. Hoewel vroeg voor deze tijd van het jaar is de boom beladen met vruchten. Wie het juiste aantal weet te raden, wint een perenboom van ca. 20 jaar oud. Bij meerdere juiste antwoorden wordt de boom verloot. Kom beslist naar de markt en geef de oude perenbomen een tweede kans.