Afbeelding
Foto: Wim van Vossen Fotografie

Goemaat Glas en Werelds aan het Strand winnen ondernemersprijzen

GOEREE-OVERFLAKKEE – De goedgevulde zaal is muisstil. Dan verschijnen de namen van de winnaars op het scherm: Werelds aan het Strand en Goemaat Glas hebben de ondernemersprijzen GO 2016 in de wacht gesleept. De champagne knalt, er worden handen geschud en de winnaars geven een spontane speech.

Door Martijn de Bonte

Voorafgaand aan de prijsuitreiking worden alle genomineerden geïnterviewd. De jongste ondernemer op het podium is Joost Boeter, 24 jaar jong. Het ondernemen zat er al vroeg in bij de man achter Lesautorent. "Op schoolreis krijgen alle kinderen zakgeld en snoep mee. Aan het einde van de dag is bij alle kinderen het snoep op. Van die schaarste maakte ik gebruik door mijn gespaarde snoep te verkopen." Al tijdens zijn hbo-opleiding is hij gestart met zijn onderneming Lesautorent, waarmee hij lesauto's verhuurt en least.

Ondernemers zijn ambassadeurs

De Ondernemersprijs wordt georganiseerd door de Rabobank, FOGO, Gemeente Goeree-Overflakkee en Eilanden-Nieuws. "We willen als gemeente meer laten zien wat we doen op Goeree-Overflakkee." Wethouder Van der Vlugt vindt dat ondernemers goede ambassadeurs zijn voor het eiland. "We willen Goeree-Overflakkee samen op de kaart zetten." Willem Punt, directeur bedrijven van de Rabobank, legt uit dat zijn bank graag partijen bij elkaar wil brengen. "Het stimuleren van ondernemersschap is een kerntaak van de Rabobank." Hij benadrukt dat ook nu nog steeds financieringen mogelijk zijn voor bedrijven. "Als bedrijven willen investeren, denken wij graag mee."

Geheim van succes

In Suriname dronken de collega's Martijn van Eck en André Huijer samen een biertje na een klus. Toen bedachten ze dat dit werk ook best voor zichzelf konden doen. Kort daarna hakten ze de knoop door en begonnen ze hun eigen onderneming: Mteck. Het bedrijf in Stellendam bouwt elektrische baggerkranen, als enige in de wereld. Het geheim van het succes? "Dicht bij jezelf blijven!"

Juryproces

De juryvoorzitter, Gertjo Helmig, legt uit op welke manier het jureren heeft plaatsgevonden. Deelnemende bedrijven moeten allereerst een formulier invullen met vragen over de bedrijfsvoering. Vervolgens wordt er een eerste selectie gemaakt, alle geselecteerde bedrijven worden geïnterviewd door de jurysecretaris Jan Verhage en juryaccountant Steef Visser. Op basis van de uitgewerkte interviews beslist de jury welke bedrijven worden genomineerd voor de prijzen. De jury bezoekt al deze ondernemingen om de sfeer op de werkvloer te proeven. Na deze bezoeken wordt er beslist over de winnaars. De jury bestaat, naast voorzitter Helmig, uit de winnaars van de vorige editie: Matthijs Zeelenberg van Zeelenberg Architectuur en Ton Plooy van tbp. En verder: René Wissekerke van Wissekerke Techniek en Ad Coolbergen van Glastuinbedrijf Coolbergen.

Nog steeds apetrots

"Succes, dat is het voor elkaar boksen wat je in je hoofd hebt," dat zegt Michel Schreuders. "In dertien weken gingen we van nul naar operationeel," vertelt hij over de realisatie van Werelds aan het Strand. Hij benadrukt, net als veel andere genomineerden, dat het belangrijk is om goede mensen om je heen te hebben. Hij citeert voetballer Cruyff: Alleen kun je niets, je moet het samen doen. Over zijn beachclub aan de Grevelingen zegt hij: "Ik ben nog steeds apetrots als ik 's morgens binnenstap..."

Vijfde nominatie

Jan Goemaat van Goemaat Glas vertelt dat zijn bedrijf alles heeft gemaakt waar je bij Werelds aan het Strand doorheen kan kijken. Van de glazen pui tot aan de wijnkast toe. Het bedrijf uit Goedereede is al drie keer eerder genomineerd voor de ondernemersprijs en was ook genomineerd voor de familiebedrijven award. "Ik vind het iedere keer weer bijzonder." Vader Jan en zoon Martijn Goemaat runnen samen het bedrijf waar recent een nieuw type kozijn is ontwikkeld. "Dat is energiezuinig en daardoor heel geschikt voor nul-op-de-meterwoningen.

Het is een virus

"Kansen pakken die zich voordoen." Dat is de essentie van ondernemen volgens Maatschap Mulder uit Melissant. De maatschap bestaat uit het echtpaar Sjaak en Tonny Mulder en hun zoon Stefan. Had je eigenlijk een keuze? vraagt de presentator aan Stefan. "Nee, eigenlijk niet," zegt hij direct. "Het boerenleven is een virus, als je ermee besmet bent komt je er niet meer vanaf." Het bedrijf gebruikt de melk van de zevenhonderd koeien op het bedrijf om boerenkaas te maken. Bijzonder is dat het bedrijf aan het einde van dit jaar energieneutraal is, doordat er dan tweeduizend zonnepanelen zorgen voor de energie die nodig is om het bedrijf te runnen.

Jonge ondernemersprijs

Bij eerdere editie van de ondernemersprijs, werd er naast de ondernemersprijs een speciale MVO-award uitgereikt. Daar is nu een punt achter gezet, omdat maatschappelijk verantwoord ondernemen een standaard onderdeel is geworden van de hedendaagse bedrijfsvoering. Nu wordt naast de ondernemersprijs ook de jonge ondernemersprijs uitgereikt. Een onderscheiding voor bedrijven die jonger zijn dan vijf jaar. Een categorie die normaal gesproken vrijwel nooit in de prijzen valt.

Meer dan een vriendin

Lambert Kozijnen in Oude-Tonge is bezig met het ontwikkelen van een chip die in de kozijnen wordt verwerkt. Na plaatsing kunnen klanten met de smartphone de details van het kozijn zien, zoals informatie over de houtsoort en het verfsysteem. Het laat zien dat er op het bedrijf, dat volgend jaar honderd jaar bestaat, volop wordt geïnnoveerd. Op het podium gaat het gesprek over de verhouding tussen werk en privé. Kees Lambert verklapt dat hij vooraf instructies heeft gehad dat hij zijn partner Anneke Les absoluut niet zijn vriendin mag noemen op het podium. De presentator vraagt zijn 'vriendin' het podium op en vraagt hoe dat zit. Ze legt uit dat haar mening is dat een vriendin iemand is waarmee je gaan winkelen, niet de persoon met wie je al jarenlang samen bent en kinderen hebt. Even later gaat Kees Lambert door de knieën en vraagt zijn vriendin ten huwelijk. Straks is ze niet langer zijn vriendin, maar zijn vrouw.

De juryvoorzitter licht toe dat de winnaars: Goemaat Glas en de jonge onderneming Werelds aan het Strand allebei moderne bedrijven zijn, die durven te investeren en een enorme groei laten zien. En de winnaars? Die zijn trots, en dankbaar voor de erkenning!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding