Afbeelding
Foto: Klazina Tanis

Sponsoractie GKV-jongeren voor azc brengt € 2000 op

MIDDELHARNIS – Een club jongens en meiden van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) te Middelharnis heeft half april een bezoek gebracht aan het asielzoekerscentrum (azc) in Leersum. Ze kwamen niet met lege handen: de jongens- en meidenclub van Stichting Gave in het azc kregen 2.000 euro. Met dat geld kunnen ze hun clubs weer een jaar laten draaien.

Door: Kees van Rixoort

De jongens en meiden van de GKV hadden het geld zelf bijeengebracht. Het twintigtal bleef begin februari een nacht op. Het ging om de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 februari. Tussen 21.00 en 9.00 uur stonden er allerlei activiteiten op het programma die geld in het laatje moesten brengen. Zoals het bekijken van een film, waarvoor ook de buren van het kerkgebouw aan het Oost-Voorgors en de gemeenteleden waren uitgenodigd. 's Nachts volgden spelen, zowel binnen als buiten, en een interactieve Bijbelstudie van Youth for Christ over vluchteling zijn.

De volgende ochtend, aan het eind van deze marathonnacht, was er een projectdienst. Vooraf kregen de gemeenteleden koffie en kruudplaetjes, die de jeugd zelf gebakken had. Ook hadden ze pannenkoeken en tosti's voor zichzelf gebakken. Plus Slingerland te Middelharnis en bakkerij Koese te Sommelsdijk sponsorden het ontbijt én het voedsel tijdens de nacht.

Naast de overhandiging van 2.000 euro in Leersum, kregen de jongeren van de GKV ook een beeld van hoe het er in een azc aan toe gaat. De jongens gingen sporten met hun leeftijdsgenoten uit vele landen en de meiden hielden zich bezig met chillen, zingen en chocolatebowls maken. De voertaal was Engels. De jongeren kwamen uit landen als Rusland, Armenië, Afghanistan, Pakistan, Nigeria en Iran en uit het Yezidi-gebied.

Afbeelding