Het Visserij-Innovatiecentrum met de trek-bak voor testen.  Foto: Wim van Vossen Fotografie
Het Visserij-Innovatiecentrum met de trek-bak voor testen. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotograaf

Visserijsector moet naast innoveren aandacht schenken aan informeren

STELLENDAM - "Het was meer dan een kijkje in de keuken. Het bezoek dat een delegatie uit Urk vrijdagmorgen bracht aan de Stellendamse haven. Met een ontvangst bij de Visafslag (UFA), een informatieve ronde door het Visserij- Innovatiecentrum, de STC-Visserijschool Stellendam voor de sectoren Zeevisvaart en Zeevaart en een rondleiding bij Coöperatie Westvoorn. De gasten uit Urk, wethouder Post (Economische Zaken/Visserij, Brands (beleidsmedewerker Economische Zaken/Visserij/Europa, Van den Berg (Friese Poort/maritieme opleidingen) en mevrouw Keuter-Kaptijn (raadslid en eigenaar visserijbedrijf) wisselden met hun gastheren technische - aan de visserij gerelateerde - details uit. Deskundigen onder elkaar. Met een enkel woord is er dan direct al het contact.

Door Jaap Ruizeveld

De Stellendamse gastheren waren daartoe best gemotiveerd. Logisch om een aantal faciliteiten te laten zien die de visserij-clusterhaven te bieden heeft. Richard Martens (programmamanager Innovatienetwerk Vissserij ZW-Nederland), Johan Baaij (manager Visserij-Innovatiecentrum), wethouder Arend-Jan van der Vlugt (Innovatie en Visserij) en raadslid Dirk Pijl (en bestuurslid Vissersvereniging Zuidwest) begeleidden de bezoekers.

De afspraak voor deze bijeenkomst was binnen het Bestuurlijk Platform Visserij al lang geprogrammeerd maar nu kwam het er toch van. Het bezoek leverde ook eensluidende meningen op over de positie van de visserijsector. Geconstateerd werd dat de sector weliswaar zich krachtig inzet op innovatie en op verduurzamen, maar er anderzijds niet goed in slaagt dit voor het voetlicht te brengen. Het positieve beeld van de sector wordt onvoldoende uitgedragen. Dat leidde tot de opmerking: "Wij moeten als sector niet alleen innoveren maar vooral ook investeren in professioneel informeren". Dat kan misverstanden, een negatief beeld over de visserij, wegnemen.

Innovatiecentrum

In het Visserij-innovatiecentrum op het terrein van UFA aan de buitenhaven van Stellendam gaf Johan Baaij een boeiend betoog over de verschillende technische faciliteiten die hier aan opdrachtgevers geboden kunnen worden. Hier kan men terecht voor allerlei testen, aanpassingen aan vistuig en nieuwe technieken. Het centrum is mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit het Europese visserijfonds en talrijke bedrijven delen hier hun kennis in het project dat onder de regeling Duurzame ontwikkeling visserijgebieden Zuid-Holland wordt geëxploiteerd. In de loods staat een waterbak met betonnen stapelblokken. De bak is gevuld met 175 kuub zoutwater. op de blokken is een geleiderail gemonteerd waarop een loopwagen rijdt die voor allerlei testen kan worden ingezet. De delegatie uit Urk toonde naast dit project ook veel belangstelling voor de ontwikkeling van modelnetten. Robbie Verkamman, oud visser, presenteerde zijn creaties. Vervolgens was er een informatief moment op de Visserijschool van Henk Redert, een rondleiding bij Coöperatie Westvoorn en een alles afsluitend met een werklunch bij De Zeemeeuw, waar algemeen directeur van de UFA, Johan van Nieuwenhuijzen, als gastheer optrad. De Evangelische Omroep maakte van het bezoek opnamen voor haar tv-programma Geloof en een Hoop Liefde.