Kees Sinke met een grote kabeljauw in de Visafslag. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Kees Sinke met een grote kabeljauw in de Visafslag. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Adri van der Laan

Clusterhaven van Stellendam staat internationaal stevig op de kaart

STELLENDAM - Hij heeft voor zijn verhaal slechts enkele aantekeningen op papier gezet. Het lijkt niet meer dan een geheugensteuntje in zijn chronologische opsomming van feiten, gebeurtenissen en spectaculaire ontwikkelingen in de visserij in de afgelopen jaren. Een sector die hem na aan het hart ligt. Het gaat over duurzaamheid, innovatie, nieuwe vismethoden. Brandstofbeperking bij de kotters. Over een stevige samenwerking in de clusterhaven Stellendam die - volgens Kees Sinke - internationaal op de kaart staat. Waar alle functies aanwezig zijn voor schippers om een haven succesvol te maken tot een place for one stop shopping. Vrijdag binnenvaren en maandag alweer terug naar zee.

Door Jaap Ruizeveld

Het gesprek gaat ook over de switch die 'mister visserij' destijds aan het prille begin van zijn loopbaan, vanuit Yerseke, maakte naar de overheid. Naar de burgemeesterspositie op de Kop van Goeree. Een succesvolle story. Een bestuurder die vaak de kar trok. Die koninklijk werd onderscheiden: Ridder in de Orde van Oranje Nassau. "We mogen trots zijn op de positie van onze visserijsector en op de plaats die Stellendam daarin veroverd heeft. Recent is dat nog eens onderstreept", zegt Sinke. Hij kreeg een uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Jakarta om in een delegatie mee te reizen naar Indonesië. Om daar te vertellen over de sterke ontwikkelingen van clusterhaven Stellendam. Informatie over wat er allemaal komt kijken, wat er nodig is voor het creëren van een top-vissershaven.

Promoten

Sinke promoot graag Stellendam en alle betrokkenen. De UFA, United Fish Auctions, met de Visafslag. Onder leiding van algemeen directeur Johan van Nieuwenhuijzen. De visserijwerven Padmos en Maaskant / Damen Groep. De coöperatie Westvoorn. De Visserijschool onder directie van Henk Redert. Het visserij-innovatiecentrum. Van Wijk Installaties, Elektro Westhoeve , HFK Engineering, Oosters en IJtama , samen met alle overige constructie- en toeleverende bedrijven. Juist die complete inhoud van faciliteiten bleek van vitaal belang toen in 2005 bij stijgende bedrijfskosten en olieprijzen die tot recordhoogte stegen deden beseffen dat doorgaan met de 'zware' methode van vissen met de boomkor op den duur niet houdbaar zou zijn. Het was een cruciaal moment: Investeren in innovatie of stoppen.

Switch

Terug naar de roots. Kees Sinke werd geboren in Yerseke, in een zoals hij stelt visserijnest. Vader was actief in de oester- en kreeftenhandel. Kees voer twee jaar op de kotters. Na het plotseling overlijden van zijn vader maakte hij de overstap naar de overheid. Op zich niet zo vreemd. Zijn overgrootvader was begin jaren twintigste eeuw burgemeester in Yerseke. Kees Sinke werd in 1980 gemeentesecretaris in Bernisse. In 1985 burgemeester in Valkenburg (Zuid-Holland) en in maart 1995 benoemd tot eerste burger in Goedereede. Kennis en belangstelling voor de visserij was een pré. De portefeuille visserij kwam onder zijn hoede. Dat was ook al zo bij zijn voorgangers Smit en Van Velzen." Zij hadden, zegt Sinke, hun steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van de nieuwe haven van Stellendam die in 1970 in gebruik werd genomen. Ook gaven zij de aanzet voor de visafslag. Ik trof in 1995 een sterke visserijgemeenschap aan", vertelt hij.

Veranderingen

Het was de tijd waarin om veranderingen werd geroepen. De rol van de gemeente bij de visafslag stond ter discussie. Privatisering, verzelfstandiging, deed opgeld. Vissers wilden betere faciliteiten. In 1997 leidde Sinke vanuit het ministerie een landelijke onderzoekscommissie naar mogelijkheden voor fusies van visafslagen. "Er moesten duidelijke regels worden opgesteld, met daarin een rol voor de visafslagen. Het commissierapport kwam in 1998. Dat was aanleiding om ook voor Goedereede en Stellendam na te gaan wat verbeterd en versterkt kon worden. Uiteindelijk leidde het proces tot bereidheid van de gemeente Den Haag om met Goedereede / Stellendam mee te gaan in een vergaande fusie voor de visveilingen in Scheveningen, Stellendam en Colijnsplaat. Ik werd voorzitter van de Raad van Commissarissen. Stellendam (de gemeente Goedereede) nam voor 63% aandelen in het project. Den Haag 34% en Beveland 3%. Het bleek een verstandige zet. Er was toen voldoende volume voor een gezonde visafslagorganisatie".

STC

In 1996 werd Sinke ook voorzitter van de bedrijfstakcommissie Zeevisvaart van het Scheepvaart- en Transportcollege STC. "Dat hield in dat wij - met als sterke moeder het STC - visserijonderwijs in Stellendam hebben kunnen behouden. Tot 2012 was ik betrokken bij het visserijonderwijs onder leiding van locatiemanager Henk Redert. Voor mij erg belangrijk omdat de waarde van het onderwijs in de visserij nooit onderschat mag worden"

Probleem

In 2004 nam Sinke als burgemeester afscheid van de gemeente Goedereede en werd hij eerste burger in Ter Aar. "Er heerste in de raad toen een 'Sturm und Drangperiode' om ontwikkelingen op en rond de haven van Stellendam mogelijk te maken. Er is toen een garantie afgegeven op een stuk van het kapitaal. Een garantie die nog niet door een besluit van de gemeenteraad was gedekt, maar een document dat wel door de burgemeester was ondertekend. Dat gaf politiek een probleem. Hoewel in dit item onduidelijkheden zijn blijven bestaan, constateer ik achteraf dat wij beter op onze tellen hadden moeten passen. Volgens de geldende regels had het anders gemoeten".

Van drie naar een

"Ik ben nooit los gekomen van de visserij op de Kop van Goeree", vervolgt Sinke. "Twee dagen na mijn afscheid vroegen Cor Brinkman en Adam Tanis, als bestuurders van de (drie) visserijverenigingen, om een gesprek over de naar hun mening te grote bestuurlijke visserijdichtheid bij een krimpende vloot. Het leidde er toe dat toenmalige voorzitters, de inmiddels overleden Ludovic den Hollander, Wout Lokker en Cor Noordhoek aanschoven bereid waren één nieuwe sterke vereniging te formeren. Ik schreef een rapport over dit thema. Daaruit kwam in 2005 de visserijvereniging Zuidwest voort. Ik werd voorzitter. Samen met UFA is voor Stellendam op een succesvolle ontwikkeling ingezet".

Belangen behartigen

Het behartigen van de belangen voor de visserijsector, de clusterhaven Stellendam en de werkgelegenheid waren voor Sinke steeds zijn leidraad. De afspraken (convenant) met het Rotterdams Havenbedrijf over het open houden van het Slijkgat en de toegankelijkheid van de haven met al haar bedrijfsactiviteiten. Het verkrijgen van de compenserende maatregelen (18 miljoen euro) voor de Kop van Goeree bij de aanleg van Maasvlakte 2. Ook bij externe nieuwe ontwikkelingen op milieugebied is krachtig ingezet om de belangen van de visserij in de Voordelta te behartigen. Hiervoor werd in 2009 de Stichting Verduurzaming Visserijsector Voordelta opgericht. Ook hier nam hij een bestuursfunctie in. Sinke wijst tenslotte op de nieuwe innovatieve vangstmethoden / technieken. Het einde van de boomkorvisserij. De introductie van de pulsvisserij (met 82 ontheffingen). Flyshoot- en twinrigvisvangst. De SumWing voor de garnalenvisserij (minder bodemberoering) en aandacht voor het vistuig Aqua Planning Gear, dat minder slijtage geeft. Alles samen te vatten onder de noemer winst voor de visserijsector. Zowel op economisch- als op ecologisch terrein.