De repetities voor de toneelvoorstelling zijn in volle gang.  
De repetities voor de toneelvoorstelling zijn in volle gang.   Foto: pr

'Moord op boerderij van Bol' te zien in Streekmuseum

SOMMELSDIJK – De moord op de boerderij van Bol blijft meer dan honderd jaar na dato tot de verbeelding spreken. Op zaterdag 30 april besteedt het Streekmuseum Goeree-Overflakkee er aandacht aan door middel van enkele toneelvoorstellingen.

De moord vond plaats op 23 mei 1910. Plaats van handeling was de boerderij van Theodorus van der Bol aan de Oostmoerse Scheidweg, niet ver van Stad aan 't Haringvliet. De moord was het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie tussen de knecht, Laurens, en de dienstmeid, Anna, beiden afkomstig uit Oude-Tonge. De eerste stond bekend als opvliegend en driftig, de tweede als plagerig en autoritair.

Laurens was bezig in de boomgaard toen Anna het wasgoed kwam halen op het bleekveld. Hij had gehoord dat zij hem betichtte van het stelen van sigaren van boer Van der Bol, en vroeg haar ernaar. De woordenwisseling die ontstond ontaardde: Laurens pakte zijn mes en bracht Anna om het leven met 23 messteken. Hij gooide het mes in de sloot en wilde zichzelf verdrinken in de welput. Omstanders verhinderden dit laatste echter en leverden hem over aan justitie. Hij moest zeven jaar zitten in de strafgevangenis te Rotterdam.

De moord op de boerderij van Bol bracht heel wat volk op de been en maakte veel indruk op het vroeg-twintigste-eeuwse Goeree-Overflakkee. Iemand maakte een gedicht over de gebeurtenissen, dat straatzangers regelmatig ten gehore brachten.

Op 30 april komt een en ander weer tot leven in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Er zijn doorlopend toneelvoorstellingen gepland vanaf 14.15 uur.