De medewerkers van Goed voor Goed tijdens een uitstapje. Foto: Jaap Reedijk
De medewerkers van Goed voor Goed tijdens een uitstapje. Foto: Jaap Reedijk Foto: Jaap Reedijk

Goed voor Goed groeit als kool en viert feest

MIDDELHARNIS – Wat hebben een dvd, een boek over dogmatiek, een bierglas, een paar kekke laarzen, een vrolijke zomerbloes, een flipperkast, een fauteuil en een computer met elkaar te maken? Dit – en nog veel meer – is allemaal te koop bij kringloopcentrum Goed voor Goed, een computer al voor twee of drie tientjes. Sinds 22 maart is Goed voor Goed een stichting. Om dat te vieren is het op zaterdag 23 april op alle locaties feest.

Door Kees van Rixoort

Goed voor Goed begon vier jaar geleden op kleine schaal. Joost van Welsenis startte het kringloopcentrum met drie medewerkers, mensen met een verstandelijke beperking. Ze hadden één busje. Nu zien de cijfers er heel anders uit: Goed voor Goed heeft vier busjes, een veel groter kringloopcentrum met een winkel en verscheidene werkplaatsen, meerdere locaties en het aantal betrokkenen – medewerkers, vrijwilligers – bedraagt rond de tachtig.
Onvoorstelbaar hoe snel het is gegaan, hoe de formule is aangeslagen. Goed voor Goed is niet langer een privé-initiatief, maar een organisatie. Daar hoort een stichtingsvorm bij, dacht Van Welsenis. Met statuten en een bestuur. Het bestuur bestaat uit voorzitter Bert Kraaijenbrink, secretaris Joop van Son en penningmeester Marlies Mulder.
Een stichting, dat is nieuw. Wat niet veranderd is, is de formule van het kringloopcentrum: afgeschreven spullen een tweede leven geven én mensen van allerlei pluimage zinvol bezig laten zijn. Ongeveer de helft van de medewerkers zijn mensen met een verstandelijke beperking. Voor hen is er ook begeleiding. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook mensen actief die in de bijstand zitten en tal van vrijwilligers.

Zonder ballast

Joost van Welsenis startte Goed voor Goed vier jaar geleden uit idealisme. Hij had al twintig jaar in de zorg gewerkt, bij verschillende organisaties, en steeds meer kreeg hij moeite met de regelgeving en de bureaucratie. "Ik wilde op een andere manier zorg leveren. Directer, zonder ballast, doen waar behoefte aan is. Dat doen we hier, in een veilige omgeving", zegt de enthousiaste spin in het web van Goed voor Goed.
Hij bedacht dat het een kringloopcentrum moest worden, ook omdat dat er nog niet was op Goeree-Overflakkee. Goed voor Goed haalt spullen – vaak hele boedels – op het eiland op. Daarna volgt het selecteren en sorteren van al die meubelen, huisraad, boeken, apparaten, kleding, et cetera. Dan, als het nodig is, een reparatie of opknapbeurt. Medewerkers nemen meubels onder handen en maken van drie oude computers weer een nieuwe. De geprijsde artikelen – een limonadeglas voor 10 cent, om maar wat te noemen, een stoel voor 5 euro, een mooie stoel voor 7 euro – komen in de winkel. Die telt twee etages. Boven bevindt zich onder meer de kledingafdeling, met sieraden, schoeisel en een heuse paskamer. Het aanbod wisselt constant; na zes weken verdwijnt een artikel definitief om plaats te maken voor andere spullen. Deze hoge omloopsnelheid maakt het interessant om regelmatig een kijkje te nemen tussen de spullen. De winkel is geopend van woensdag tot en met zaterdag voor het publiek geopend.
Het kringloopcentrum aan de Simon Stevinweg – in een voormalig autobedrijf – was het begin, vier jaar geleden. Maar er is, min of meer automatisch, zoals de dingen gaan, van alles bij gekomen. Een schildersatelier, Kunstenmaker, onder leiding van Jaap Reedijk. Een Goed voor Goed in Oude-Tonge. Een winkel onder aan de dijk, Goed Gekeurd onder de bezielende leiding van Cees de Knegt, waar niet alleen van alles, curiosa bijvoorbeeld, te koop is, maar het publiek ook terecht kan voor eten en drinken. Een paardenpension, Poldergevoel, waar ook dagbesteding mogelijk is, voor de liefhebbers van edele viervoeters.

Flakkees bier

Maar daar blijft het niet bij. Het volgende plan ligt al weer klaar en is bovendien zeer concreet: een zorgbrouwerij met proeflokaal in Sommelsdijk, aan de Oostdijk 36, waar ooit een café was. Stichting Maatschappelijke Belangen (SMB) stelt het pand beschikbaar aan Goed voor Goed. De brouwerij gaat Flakkees speciaalbier maken. Vóór de zomer moet deze nieuwste locatie van start gaan.
Op 23 april is er nog niets te zien, maar op de andere Goed voor Goed-locaties is het die dag dus feest. Van 10.00 tot 16.00 uur kan iedereen er terecht. Wie geen vervoer heeft, kan zich met een oldtimer bus van locatie naar locatie laten rijden. Wie weet volgt er tussen het feestgedruis door nog een aankoop van een tafeltje, een broek, een camera, een schemerlamp of een boek. Veelal prima spullen, voor een habbekrats. En heel goed vanuit het oogpunt van duurzaamheid én zinvolle dagbesteding.

De modeshow. Foto: Jaap Reedijk
Joost van Welsenis.