Afbeelding
Foto: Kees van Rixoort

Zestiende-eeuwse zalfpotjes in Dirkslandse apotheek

DIRKSLAND – Onder de huidige apotheek in Dirksland kwam, voordat de bebouwing tot stand kwam, een rijke schat aan bodemvondsten tevoorschijn. Voor een groot gedeelte zijn deze archeologische vondsten gevonden in een aantal tonputten. In de apotheek is een vitrine ingericht waarin historische vereniging De Motte een selectie van deze vondsten toont. De kleine expositie is onlangs gewisseld.

Te zien zijn er bijvoorbeeld een kookpot met steel uit de zeventiende eeuw, een kan uit de achttiende eeuw, gespjes en een naairing van messing uit dezelfde periode en een rekenpenning, een hulpmiddel bij het rekenen, uit 1582. De penning is afkomstig uit Neurenberg. Verder: een Engelse zilveren sixpence met Elisabeth I erop (1580) en speelpenninkjes met de beeltenis van George II, eveneens uit Engeland. In de vitrine zijn ook een plint- of schrobtegel, een gezichtsmasker, een bak- of koekenpan, een messing mantelhaak en spinloodjes te zien.

Het meest bijzondere dat in de apotheek te zien is, zijn misschien nog wel de zalfpotjes uit het eind van de zestiende en het begin van de zeventiende eeuw. Zalfpotjes, opgegraven onder een eenentwintigste-eeuwse apotheek…