Nu al de vriendschapsarm op elkaars schouder .
Nu al de vriendschapsarm op elkaars schouder . "Ik ben welkom" in en bij de gemeente en op school. (Foto: Wim van Vossen Fotografie) Foto: Wim van Vossen Fotografie

Leerlingen voelen zich welkom in Taalklas primair onderwijs

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het gemeentebestuur draagt de verantwoordelijkheid om op dit moment 125 personen met een verblijfsvergunning / statushouders niet alleen op te vangen maar ook - met inzet van en samenwerking met corporaties - van goede huisvesting te voorzien. Daaraan wordt nog een belangrijke inspanning toegevoegd en wel op het gebied van het onderwijs. Kinderen van nieuwkomers krijgen, onder deskundige leiding, kansen om hun taalachterstand zo veel als mogelijk te beperken. Zij worden geholpen om zich de Nederlandse taal vaardig te maken, om zo een goede start op de regulier basisschool te krijgen. Dit gebeurt in één van de lokalen van SBO Het Kompas. De leerlingen komen, op het moment van ons bezoek, uit Syrië, Somalië en hebben recent een Poolse jongen als klasgenoot er bij gekregen.

Door Jaap Ruizeveld

"Het is nu een mini-klas als je het vergelijkt met andere Internationale Schakelklassen elders in het land", vertelt (onderwijs) wethouder Frans Tollenaar." Daar is overigens bewust voor gekozen. Wij hebben het project begrensd. Wij richten ons volledig op de eilandgemeente. Dat is in het convenant met het primair onderwijs zo aangeduid". Hans Nagtegaal, vertegenwoordigt in deze insteek alle scholen voor het primair onderwijs op het eiland. "Het mooie is", zo vervolgt Tollenaar, dat alle scholen hier hun support aan dit project leveren. Functioneel hebben wij er vervolgens voor gekozen om de Taalklas niet in verschillende plaatsen maar op één centrale locatie in Middelharnis, dus in het midden van de gemeente, onder te brengen".

Druk verminderen

"Met de Schakelklas wordt de druk op het regulier onderwijs verminderd. In een gerichte aanpak, in een kleine groep, kan zeker in de eerste fase van het onderwijsproject veel individuele aandacht worden geschonken aan de leerlingen. Bedenk dat sommigen jarenlang geen enkele vorm van onderwijs hebben gehad en nu in een nieuw land, met een andere taal, weer vaardigheden moeten ontwikkelen", geeft Tollenaar aan. "Zie de Taalklas als een groeimodel. Stap voor stap, met vallen en opstaan, wordt enthousiast naar een gezamenlijk resultaat toegewerkt. Na jaren van spanning, leed en angst is het niet gemakkelijk voor de leerlingen om zich te kunnen concentreren. Niet door elkaar te praten. Naar een ander te kunnen luisteren. Je gedrag aan te passen. Logisch dat zoiets moeilijk is. "Begrijpelijk dat het weleens tot een beetje verzet kan leiden", vertelt orthopedagoog Jennifer Speksnijder. Zij "staat" evenals haar collega Pleun Kruidenier die vanuit het praktijkonderwijs bij de Taalklas instapte, elke week een aantal uren (op vrijdag van 08.30 – 15.00 uur) en op woensdagmorgen letterlijk tussen de leerlingen van de Taalklas.

Speels omgaan

"Met sommige dingen moet je speels omgaan. Wij zijn pas tegen het eind van vorig jaar gestart. Het begint te draaien. Dat komt mede omdat de kinderen duidelijk willen presteren. Ze leren ook snel. Ik vergelijk het met 'sponzen', zo veel informatie nemen zij in zich op. Technisch lezen. Je ziet de vooruitgang. Horen, zien en schrijven. Het mondeling overdragen van methodes. Ook al is het nieuw, het omgaan met de computer wordt stap voor stap geïntroduceerd. Rekenen is populair. Ze kennen de getallen. En is het met woorden niet direct over te brengen dan biedt een illustratie snel uitkomst", geeft Jennifer aan. Zij vertelt dat het op dit moment in de praktijk globaal gaat om leerlingen tussen de 9 en 12 jaar, maar dat kan iets variëren.

Vriendschappen

De kinderen komen uit verschillende dorpen op het eiland. De gemeente regelt in dit cursusjaar het vervoer, van huis naar school en terug. Dit is voorzien in een gewijzigde Verordening Leerlingenvervoer Goeree-Overflakkee. "Zodra de kinderen een bepaald taalniveau hebben bereikt gaan zij naar de reguliere basisschool in de woonplaats waar zij wonen" vertelt beleidsadviseur Karen Tanis.

"Om de integratie ook op meerdere wijzen uit te dragen wordt samen met andere leerlingen van de school de gymles gevolgd. Er wordt samen gespeeld in de pauzes. Een maatje gezocht voor het tafelvoetbalspel. Sterker nog, er zijn al vriendschappen gesloten. "Natuurlijk waren en zijn er ingewikkelde momenten. Dat geldt ook voor ons. In het begin bijvoorbeeld: het vieren van het Kerstfeest. Enkele maanden daarna met het Paasfeest was dat al totaal anders. Sommige dingen hebben hun tijd nodig".

Ik ben welkom

"Mochten wij er niet uitkomen of zouden wij iets willen bespreken of om advies willen vragen dan is er een klankboordgroep waarop wij kunnen terugvallen als backoffice. In die werkgroep zijn de scholen en de gemeente vertegenwoordigd, besluit Jennifer. Het is het moment voor een foto in de krant. Beide woorden spreken gelijk tot de verbeelding. Eerst in de klas met Jennifer en Pleun en daarna op het schoolplein van obs Het Kompas met wethouder Tollenaar en beleidsadviseur maatschappelijke zaken Karen Tanis. Samen met algemeen directeur Sopogo en Kindwijs Hans Nagtegaal, hier in zijn functie als vertegenwoordiger van het primair onderwijs bij deze Taalklas. En geen mooiere plek voor een foto dan bij het bordje: "Ik ben welkom".

In de Taalklas met Jennifer en Pleun. Foto: Wim van Vossen Fotografie