GS overwegen aanscherping beleid strandbebouwing

DEN HAAG - Gedeputeerde Staten (GS) overwegen het ruimtelijk beleid voor strandbebouwing langs de Zuid-Hollandse kust aan te scherpen. Er wordt aan gedacht om waardevolle stranden in Zuid-Holland aan de Ecologische Hoofdstructuur toe te voegen zodat zij een zwaardere beschermingscategorie krijgen. Voor dit soort stranden zou het betekenen dat gemeenten bij nieuwe bebouwing meer rekening moeten houden met ruimtelijke kwaliteitseisen.

Dat schrijven GS in een brief aan Provinciale Staten. GS hebben een inventarisatie uitgevoerd naar bouwontwikkelingen op het strand langs de 65 kilometer lange Zuid-Hollandse kustlijn. De Staten hadden eind vorig jaar in een motie om zo'n onderzoek verzocht. Uit de inventarisatie blijkt dat de bebouwing langs de kust zich met name concentreert bij de boulevards en enkele strandslagen.
De meeste gemeenten volgen een terughoudend beleid ten aanzien van strandbebouwing. Ze gaan op serieuze wijze om met de kwaliteit van de kust, schrijven GS. De drukke, toeristische strandzones worden afgewisseld met rustige stukken zonder bebouwing. Seizoensgebonden bebouwing ligt op sommige plaatsen breder verspreid over de stranden (ver buiten de concentratie van strandpaviljoens).

Gesprek aangaan

Gedeputeerde Adri-Bom Lemstra: "Er is de afgelopen periode veel discussie geweest of onze Nederlandse stranden niet worden volgebouwd. Onze inventarisatie laat zien dat Zuid-Holland drukke en stille stukken goed afwisselt; we hebben dus ook zeker grote zones ongerept strand. Toch zien we hier en daar ook ontwikkelingen waar ons beleid niet goed op kan reageren. Gemeenten en initiatiefnemers moeten ons nu actief benaderen bij mogelijke strijdigheid met ons beleid. Dit blijkt niet altijd te gebeuren. Ik wil daarover het gesprek aangaan. En ik wil er voor zorgen dat ons beleid eenduidiger wordt."

Kustpact

De gedeputeerde zal de resultaten van de inventarisatie van de GS-brief volgende week 6 april bespreken met de Statencommissie Ruimte & Leefomgeving en daarna met betrokken gemeenten en organisaties. Ook zal zij de conclusies inbrengen in het landelijke Kustpact-overleg onder leiding van minister Schultz van I&M. In het Kustpact maken de kustprovincies en een groot aantal andere partijen gezamenlijke afspraken met de minister over de ruimtelijke kwaliteit en (bouw)bescherming van de Nederlandse kust.

Kustviewer

De provincie heeft een kustviewer voor de Zuid-Hollandse kust online gezet. Met de viewer kan de gehele Zuid-Hollandse kustlijn in detail worden bekeken. De panoramafoto is op 8 maart van dit jaar gemaakt, waar voor het leeuwendeel de permanente winterbebouwing is te zien. Binnenkort zal ook de zomerbebouwing op de Zuid-Hollandse stranden worden gefotografeerd, zodat een vergelijking kan worden gemaakt tussen permanenten en tijdelijke bebouwing. De viewer is te vinden op http://www.zuid-holland.nl/kustbebouwing.