Sociaal Domein in drie beleidsnota's krijgt groen licht van gemeenteraad

GOEREE-OVERFLAKKEE – De nota's Mantelzorgbeleid, Ouderenbeleid en Vrijwilligersbeleid, allen voor de periode 2016-2019, stonden nu - voor afzonderlijke bespreking - oordeelvormend op de raadsagenda. Enkele fracties zagen echter zoveel verbindende lijnen dat zij de nota's gezamenlijk aan de orde stelden. Het komende uitwerkingsdocument en de respijtzorg waren cruciale gesprekspunten. Bij het mantelzorgbeleid diende Van Papeveld (CDA) een amendement in over respijtzorg, die raadbreed werd overgenomen en voor het college acceptabel was. Unaniem was er uiteindelijk instemming met deze (zorg)nota's.

Door Jaap Ruizeveld

Zoals eerder gemeld wijst het college in de dossiers uitgebreid op de veranderingen in het sociaal domein, de samenleving en de wijze waarop men met elkaar samenleeft. De gemeente geeft dit aan in haar Visie Sociaal Domein. De zelfredzaamheid van de inwoners moet worden vergroot en participatie moet zo lang als mogelijk is worden gestimuleerd. Daarnaast wordt de betekenis van inzet van mantelzorgers en vrijwilligers sterk aangestipt. Dit alles om de kwaliteit van de samenleving te vergroten. Langer zelfstandig thuis wonen is hierbij een belangrijke doelstelling geworden

Motie

In de motie van het CDA over respijtzorg ging het om een toevoeging waarin de taak en positie van mantelzorgers als belangrijk erkend en gewaardeerd wordt. De mogelijkheden die de gemeente direct of indirect kan bieden voor respijtzorg dient proactief aangeboden te worden aan mantelzorgers, onder andere via de zorg-adviesteams en in keukentafelgesprekken. Van Papeveld stelde bij de nota Mantelzorg dat mantelzorgers een onmisbare en onbetaalbare taak verrichten in onze samenleving. Het is alleen al daarom goed hen te begeleiden, te ondersteunen en te waarderen. Het raadslid miste in de nota een concrete uitwerking van activiteiten en planning en rondde zijn betoog af met het aandragen van de tekst in het amendement over de betekenis van respijtzorg.

"Mantel van liefde'

Van der Boom (SGP) zei dat mantelzorg geen synoniem is voor vrijwilligerswerk. Je kiest er niet voor om mantelzorger te worden. De praktijk is dat je het wordt. Een mantelzorger legt een 'mantel van liefde' om de schouder van een hulpbehoeftige mens.
De SGP-fractie vindt het belangrijk dat de gemeente over een goed toegankelijke mantelzorgnota beschikt waar je in één oogopslag kunt zien waar je voor wat moet zijn. Het zal duidelijk zijn dat respijtzorg (vervangende zorg) goed wordt geregeld, aldus Van der Boom. "Juist dat aspect komt in de nota onvoldoende tot zijn recht". Bij de ouderenzorg pleitte de SGP-er voor (locatie's) voor een openbaar toiletvoorziening. Bij het Vrijwilligerswerk schetste hij het nut van een klussendienst, wellicht in combinatie met Webego.

Gesprek XL

Mevrouw 't Hoen (PvdA) vroeg bij het ouderenbeleid specifieke aandacht voor een signalerend huisbezoek. Een Keukentafelgesprek XL waarbij alle aspecten van eenzaamheid, schulden, gezondheid tot respijt door een deskundige in één keer worden meegenomen. Zij gaf aan dat opgepast moet worden voor willekeur bij het alsnog verstrekken van subsidies, terwijl er duidelijke afspraken zijn gemaakt bij de bezuinigingsronden. Tuk (ChristenUnie) deelde dat gevaar niet. Er kan maatwerk worden geleverd. Zie het als een noodvoorziening, als blijkt dat instellingen die belangrijk zijn voor de gemeente(gemeenschap) dreigen om te vallen. De fractie is positief over de nota, signaleert een goede interactie en wacht op de uitwerkingsdocumenten.

Verdringen arbeid

Tenslotte wees mevrouw 't Hoen bij de nota Vrijwilligerswerk op een gevaar bij het aspect verdringen van arbeid. Wethouder De Jong antwoordde dat een grens niet altijd gemakkelijk is te trekken. Er zit wat spanning tussen hetgeen op vrijwillige basis kan worden geklaard of wat door een bedrijf (dus een betaalde handeling) dient te worden uitgevoerd. Vreugde (VKGO) vroeg om meer aandacht voor maatschappelijke stage bij het VGO. De algemene conclusie was dat de huidige nota's gezien moeten worden als stappen in de goede richting. Via tussentijdse rapportages zal de komende jaren blijken wat de stand van zaken op onderdelen is en of de doelen worden gehaald. De eindevaluatie staat geprogrammeerd voor 2019.