Kees Lambert.
Kees Lambert. Foto: Hans Villerius

Lambert Kozijnen is genomineerd voor de Ondernemersprijs

'Hoge kwaliteit is ons visitekaartje'

Meer kwaliteit voor hetzelfde geld. Met dat motto timmert Lambert Kozijnen nadrukkelijk aan de weg én is het bedrijf in Oude-Tonge continu bezig om de bedrijfsprocessen te verbeteren. Nu staat er verdergaande automatisering op het programma. De tijd die nodig is om een kozijn te fabriceren wordt met de helft verkort. Directeur Kees Lambert heeft ook de ambitie om zijn bedrijf over twee jaar energieneutraal te maken.

Lambert Kozijnen is bijna honderdtien jaar oud. In 1907 begon Corneel Lambert het timmerbedrijf achter de ouderlijke woning aan de Molendijk in Oude-Tonge. De meeste klanten waren in de beginjaren afkomstig uit het oostelijk deel van Goeree-Overflakkee en Middelharnis. Het liep zo goed dat Corneel in 1918 een eigen werkplaats bouwde aan de Oostdijk. Die was 55 vierkante meter: behoorlijk groot voor die tijd.

Zo legde Corneel het fundament voor het familiebedrijf. Na een halve eeuw, in 1957, nam zijn zoon Arie het bedrijf over. Tal van uitbreidingen en verbouwing volgden. Arie's zoon Kees, de huidige directeur, kwam in 1980 in de zaak. Vanaf die tijd ging Lambert zich toeleggen op het vervaardigen van kozijnen en andere kant-en-klare houtproducten. Dat betekende een grote ommekeer voor het bedrijf.

In 2006 was er een nieuwe mijlpaal: de verhuizing van de Oostdijk naar de Boezemweg. Het moderne pand met de uitstraling van een houtverwerkend bedrijf is 5.000 vierkante meter groot. Het is uitgerust met een geavanceerd CNC-gestuurd machinepark en een innovatieve spuiterij. Een van de modernste timmerfabrieken van Nederland, inclusief showroom. Lambert: "We kunnen hier efficiënt en duurzaam werken én onze kwaliteit waarborgen."

Lambert Kozijnen maakt kozijnen, deuren en ramen, voorzien van onder andere rolluiken en screens en kunnen in de fabriek ook beglaasd worden. De kwaliteitsproducten – de buitenkozijnen zijn van mahoniehout, een duurdere houtsoort maar met een veel langere levensduur – gaan naar woningcorporaties, aannemers, zzp'ers en particulieren in een grote cirkel rond Oude-Tonge, tot en met België.

Vrij bijzonder is dat Kees Lambert tijdens de afgelopen crisisjaren, vanaf 2009, geen personeel heeft hoeven ontslaan. "We hebben er met z'n allen de schouders onder gezet. Dat is een sterk punt van een familiebedrijf als het onze: je doet het samen."

Wat Lambert Kozijnen sterk maakt is dat het continu bezig is met innovaties. "Er zijn nu lakken die gegarandeerd 10 jaar goed blijven. Waardoor overschilderen pas na 10 jaar nodig is. Voor mensen die liever een houten kozijn hebben, vanwege de 'warmere' uitstraling, is dat een uitkomst. En de ontwikkeling gaat door. Ik verwacht dat de garantie binnen enkele jaren naar 15 jaar gaat. Je schildert dan om de boel weer eens lekker op te frissen, of omdat je bijvoorbeeld een ander kleurtje wilt."

Volgens Kees Lambert heeft een houten kozijn meer voordelen. Bijvoorbeeld als het om het milieu gaat. "Hout slaat CO2 op, terwijl andere producten, zoals plastic en aluminium, CO2 in de lucht brengen. Kortom: hout is een milieuvriendelijk product. Door de productie van houten kozijnen hebben de bossen waarde. Ze blijven in stand en veranderen niet in landbouwgrond."

Op het gebied van milieu is Lambert Kozijnen sowieso zeer actief. "We willen over twee jaar energieneutraal zijn en daar zijn we hard naar op weg. Zo hebben we geen gasaansluiting, maar verwarmen we onze bedrijf met eigen zaagsel. Daarnaast hebben we 1840 zonnepanelen op het dak liggen. Die voorzien voor 75 procent in onze energiebehoefte. Dat wordt dus 100 procent."

Lambert noemt nog een mooie innovatie, nu in het productieproces. "Samen met een machineleverancier zijn we bezig een machine te ontwikkelen waarbij een chip geplaatst wordt in elk onderdeel. Deze chip bevat gegevens voor de machineaansturing, spuiterij, transport en dergelijke. Tevens is het mogelijk om de chip met de smartphone in te lezen en op die wijze informatie te verkrijgen over het geproduceerde onderdeel en de toegepaste componenten. Ondanks de automatisering blijven onze werknemers de belangrijkste factor in het geheel, zij sturen vanaf ontwerp tot eindproduct het totale proces aan. Daardoor houd je de kwaliteit hoog. En dat is ons visitekaartje."