André, Marjo en Wilco op melkveebedrijf Van den Oudenrijn (Ooltgensplaat).
André, Marjo en Wilco op melkveebedrijf Van den Oudenrijn (Ooltgensplaat). Foto: Jaap Ruizeveld

Eilanders trekken er massaal op uit

Al dan niet voorzien van de geïllustreerde programmabrochure, trokken de eilanders er op uit. Het bleek ook een feest van ontmoeting en herkenning te zijn. Want zo kom je nog eens je buren en je dorpsgenoten op een andere plek tegen. Boeren, tuinders, zorgkwekerij De Nollestee en molenaars (molen De Zwaan te Ouddorp en De Eendracht te Dirksland) hadden het programma goed voorbereid. Van Achthuizen tot Ouddorp - overal op het eiland - was er activiteit. Met op enkele plaatsen ook extra faciliteiten, zoals o.a. vervoer met de huifkar, de Amerikaanse schoolbus en/of een pendel- en rondrit met de historische bus RTM38 Wasbeer op de Kop van Goeree (aangeboden door VVV Goeree-Overflakkee). Tenslotte was er de zoektocht naar het gouden ei in één van de aan te kopen rugzakken.

Door Jaap Ruizeveld

Informatie

Voor hen die iets meer wilden weten over de afdeling Plattelandsjongeren Euro-Delta afdeling Goeree-Overflakkee, waren er o.a. informatiepunten ingericht bij twee deelnemende bedrijven. Meer weten over de jagersvereniging? Het kon. Oranje kleurde op veel locaties de binnenruimten. De stand van Kika in Dirksland en ballonnen voor de kleinste bezoekertjes. Voeg daar een kleurplaat en een quiz aan toe en ook dit onderdeel kon niet meer stuk.

Grote variatie

Op zo'n dag wil je ook met zoveel mogelijk producten/gewassen kennismaken. De vergeten groenten, de cichorei (vroeger een belangrijke teelt op het eiland) of een nieuw fenomeen, de quinoa, wel het gewas van de toekomst genoemd. Een Chinese kool schoningslijn. Vergezichten over bieslookbakken. Wat komt er allemaal aan te pas bij het telen en verwerken van witlof? Een kijkje in een aardappel-bewaarschuur. Tussendoor een super lekker frietje eten of een andere consumptie gebruiken. Met verrassing constateren dat talrijke bedrijven duurzaam en energieneutraal functioneren. Hoe werkt een modern melkveebedrijf?. Een blik op de grote machines die worden ingezet bij de teelt van consumptieaardappelen, tarwe, suikerbieten, uien en winterwortelen. Een overweldigend gevarieerd programma-aanbod, inclusief de geopende twee molens, op deze Tweede Paasdag.

Topproduct bieslook

Op een viertal locaties staken wij ons licht op. Een keuze moet je maken, want het totale aanbod te bezoeken is te groot. Tuinderij Bevelander aan de Blokseweg in Achthuizen is een echt familiebedrijf dat sinds 2000 op het eiland is gevestigd. Het is een bedrijf dat oorspronkelijk in 1970 startte in Barendrecht met de verbouw van spruiten, bloemkool en spinazie. Nu worden er acht soorten kruiden en Chinese kool voor superconcern Albert Heijn geteeld. Met de schijnwerper op het topproduct Bieslook. Maar ook selderij, peterselie, knoflook, tijm, munt en koriander. Je vindt het er allemaal. Het bedrijf houdt de ontwikkelingen op de markt nauwgezet in de gaten. Staat open voor nieuwe ontwikkelingen. Heeft duurzaamheid in het vaandel. Zo is er LED verlichting en een luchtbehandelingsunit. De laatste jaren zijn er nieuwe machines aangeschaft en kon er een nieuwe loods aan de al bestaande capaciteit worden toegevoegd. En om het nuttige met het aangename te delen, konden bezoekers er maandag kleine kruidenplantjes kopen en genieten van heerlijke gerechten.

Kringloop

Familie Van den Oudenrijn had hun melkveebedrijf, aan de smalle Altekleinsedijk in Ooltgensplaat, maandag gastvrij voor de bezoekers geopend. En die kwamen er massaal op af. André, bestuurslid Kijk bij de boer, maakte even tijd vrij om zijn bedrijf te promoten. Zijn liefde voor de 300 op stal staande zwart bonte koeien is duidelijk. Een deel van het jongvee groeit overigens buiten het eiland op in de omgeving van het Utrechtse Schalkwijk. Samen met akkerbouwers in de omgeving is er voor het ruwvoer van de koeien een kringloop opgezet. De grond wordt duurzaam benut. Gras en mest van het bedrijf rouleert met akkerbouwgewassen zoals aardappelen, uien en bieten. Vorig jaar is er op het bedrijf een strostal bijgebouwd, waarin koeien rond het kalveren verblijven. Dit is een kwetsbare periode voor de koe, die met de nieuwe faciliteit nu stressvrij kan verlopen. Het familiebedrijf streeft naar een ideale leefomgeving voor dier en mens, waarbij duurzaamheid centraal staat.

Energieneutraal

Het was maandagmiddag dringen geblazen op het familiebedrijf Van Prooijen aan de Boomvliet in Dirksland. De bezoekers schuifelden door de schuren en de kassen om zich te verwonderen over de resultaten van de teelt van tulpen. Wel 200 verschillende soorten. Niet alleen gaat het dan om de 'gewone' tulpen, maar ook zijn er talrijke exclusieve tulpen. Het energieneutrale bedrijf (zonnepanelen en warmtepomp) toonde ook gekweekte hortensia's, geraniums en petunia's. Oorspronkelijk startte de familie Van Prooijen met de teelt van witlof, maar economisch bleek dat niet haalbaar en daarom werd overgestapt naar andere producten, zoals o.a. zwarte bessen, trosrozen en aardbeien. Ook worden aardappelen en uien uit de Dirkslandse polder te koop aangeboden en in een zelfbedieningswinkeltje gaan daarnaast de eitjes van de scharrelkippen over de toonbank. Terwijl kinderen in de schuur op een pony konden rijden en de hongerige magen werden gestild met een patatje, was er o.a. de directe verkoop van tulpen en witlof. Te vermelden is dat in de maanden mei tot november bij het familiebedrijf het accent ligt op de export-teelt van pompoenen en kalebassen.

Zorgkwekerij

Het ondersteunen van zinvol, nuttig en leuk werk. Dat alles in een vertrouwde omgeving en in een fijne, veilige sfeer. Het is het credo dat Cor en Jolanda Joppe met hun vaste staf al vele jaren uitstralen op de zorgkwekerij De Nollestee in Melissant. Samen met hun 12 tot 14 mensen met een lichte verstandelijke beperking, die in een eigen tempo zich verdienstelijk en gewaardeerd inzetten. De Nollestee beschikt over het keurmerk Zorgboerderij en is goedgekeurd door het Ministerie van NWS, de Arbeidsinspectie en Zorgverzekeraars Nederland. De zorgkwekerij staat aan de vooravond van nieuwe ontwikkelingen. Nog meer nieuwtjes. Ook mensen met WMO-indicatie mogen nu op De Nollestee werken. En er is, sinds vorig jaar, een nauw samenwerkingsband met en steun van het professionele bloemenkwekerij bedrijf Klepper aan de Oudelandseweg in Ouddorp. De een versterkt de ander in het proces rond bijvoorbeeld blauwe druifjes en campanula's. Maandag was het een komen en gaan bij De Nollestee. Enerzijds om wat plantjes te kopen, anderzijds om eens een kijkje in de accommodaties van deze zorgkwekerij te kunnen nemen. "Wij zijn best trots en tevreden," zegt Cor Joppe. Dat straalt hij zichtbaar uit.

Het was een drukte van belang tijdens Kijk bij de Boer.