Afbeelding
Foto:

Dorpsraad Achthuizen voortvarend van start

Vervolg van de voorpagina.

"De reden dat wij zo snel onze begroting voor elkaar hadden, is dat we als dorpsraad worden bijgestaan door afgevaardigden van alle verenigingen en organisaties in ons dorp", vult penningmeester Michèle Groenewegen aan. "Wij hoeven dus niet alles alleen te doen. Op deze manier hebben we bovendien korte lijnen en dat werkt het best. Waar andere dorpen moeite hebben met het verdelen van de subsidiegelden, was dit bij ons geen probleem. Elke vereniging en organisatie liet weten wat de plannen zijn voor komend jaar en daar hebben we de beschikbare subsidiepot in overleg en naar ratio over verdeeld. Uiteraard hebben we ook een potje onvoorzien ingebouwd, want niemand kan immers in de toekomst kijken".

Spookdorp

"Samenwerken is sowieso een sleutelwoord in ons dorp", zegt secretaris Daniëlle de Waal. "In Achthuizen wordt heel veel georganiseerd voor jong en oud, waarbij altijd heel veel mensen betrokken zijn en hun medewerking verlenen. Ondanks dat het hier een kleine gemeenschap is, is de saamhorigheid enorm groot en is er een bloeiend verenigingsleven. Toch moeten we waken om geen spookdorp te worden. Veel voorzieningen zijn al verdwenen in de afgelopen jaren en recent sloot ook de bakker, en daarmee de laatste winkel, voorgoed de deuren. Wat is het volgende? De school, de peuterspeelzaal? Veel jongeren zijn al vertrokken en de vergrijzing neemt toe. Als dorpsraad zien wij een belangrijke taak weggelegd om wat we hebben te behouden en Achthuizen weer aantrekkelijk te maken om te wonen. Van groot belang daarbij is natuurlijk de komst van nieuwe woningen".

Seniorenappartementen

Om meer te weten over de plannen voor nieuwbouw, had de dorpsraad Gert-Jan van der Valk, de directeur van Fides Wonen, uitgenodigd. Deze woningcorporatie bezit een groot deel van de huurwoningen in Achthuizen. Tot spijt van de aanwezigen, vertelde Van der Valk voorlopig geen plannen in die richting te hebben. "De wachtlijsten zijn daarvoor te klein", legde hij uit. "Wat wel staat te gebeuren, is het afbreken van de oude seniorenwoningen in de Pastoor van Luenenstraat. Hiervoor in de plaats komen 15 nieuwe seniorenappartementen, die middels een overdekte hal met lift worden verbonden met de nieuwere seniorenwoningen aan de Klimopstraat. Daarnaast wil Fides een groot aantal woningen upgraden. Veel woningen hier hebben een heel laag energielabel, daar willen we binnen korte tijd energiebesparende maatregelen gaan treffen".

Volgens de drie bestuursleden van de dorpsraad is het dus heel belangrijk dat de belangen van Achthuizen goed behartigd worden. "Wij hebben er in ieder geval veel zin in en willen er voor gaan, samen met alle afgevaardigden. We zijn voornemens om vier of vijf keer per jaar bij elkaar te komen en met elkaar te overleggen wat er speelt en wat er extra aandacht nodig heeft. Iedereen heeft hierbij een eigen taak. En met alle steun die we hebben gekregen vanuit de bevolking, moet het zeker lukken. We hopen dan ook op een mooie toekomst voor ons dorp".