In rood het traject dat binnenkort duurzaam veilig zal worden ingericht.
In rood het traject dat binnenkort duurzaam veilig zal worden ingericht. Foto: Hans Villerius

"Nú gaan we 't doen!"

Vervolg van voorpagina

De inloopavond in Het Trefpunt werd druk bezocht. Het gaat immers om een grotere veiligheid op genoemde wegen. We weten niet anders dan dat vooral de Oudelandsedijk en de Tilsedijk gedeelten zijn waarop regelmatig verkeersongevallen plaatsvinden, niet zelden met ernstige afloop. Genoemde wegen worden druk gebruikt, niet alleen voor bestemmingsverkeer naar Den Bommel of Stad aan 't Haringvliet en de buitengebieden, maar ook maken velen – inclusief vrachtverkeer, gebruik van dit traject als sluiproute tussen de kruising Schaapsweg/N59 en Middelharnis. Velen gaat de verkeersveiligheid hier dus aan.

Door Hans Villerius

Al jaren liggen er verbeterplannen gereed, maar uitvoering ervan werd tot op heden vooruitgeschoven, zo gaf tijdens de inloopavond de waterschapswoordvoerder aan. "Als overheidsinstantie zijn wij er verantwoordelijk voor dat op onze wegen de weginrichting veilig is. Voordat er opnieuw sprake van wordt dat het duurzaam veilig inrichten van deze wegen nogmaals uitgesteld wordt, hebben wij gezegd: nu gáán we 't doen."

Veiligheidsmaatregelen

Wát er dan gedaan wordt legde de aannemer uit. Op alle vier genoemde wegen zal de maximum toegestane snelheid 60 km/u worden en zal door een andere belijning op het asfalt de rijbaan optisch smaller worden. Dat ontmoedigt om met hogere snelheden te rijden. Bovendien zullen de splitsingen en kruisingen verhoogde plateaus krijgen, zodat op die punten de rijsnelheid vanzelf omlaag gaat. Slechte plekken in het asfalt zullen meteen worden opgeknapt. Daarnaast zal vanaf de kruising Schaapsweg een vrij liggend fietspad worden aangelegd langs de Groeneweg en de Lageweg, tot waar aan de Lageweg al een fietspad ligt; het nieuwe zal hierop aansluiten.

Dáár waar het hoort

De verbeterplannen werden tijdens de inloopavond door belangstellenden overwegend positief ontvangen. Minder enthousiast zijn vrachtwagenchauffeurs, voor wie drempels in de weg – en dus ook plateaus – een doorn in het oog zijn: met de zware voertuigen kunnen deze bulten slechts langzaam rijdend genomen worden. Met name chauffeurs van transportbedrijven op bedrijventerrein Oostplaat te Middelharnis gaven daarom aan niet voor deze maatregelen te zijn. De woordvoerder van het waterschap begrijpt hun bezwaren, maar nuanceert dit meteen. "We willen het verkeer graag dáár brengen waar het behóórt te rijden. Bestemmingsverkeer naar Den Bommel en Stad aan 't Haringvliet gaat vanzelf bij Den Bommel de N59 af. Maar verkeer naar Middelharnis, ook het vrachtverkeer, wordt via de N215 afgewikkeld en hoort eenvoudig dáár te rijden."

Planning

Het is de bedoeling dat 7 april a.s. de werkzaamheden van start gaan. Bezwaarschriften tegen de plannen kunnen dit eventueel nog vertragen. Het is echter de bedoeling om het karwei binnen zo kort mogelijke termijn te realiseren. Daarom zal na de start op volle kracht worden gewerkt, met werkdagen van zestien uren, van 06.00 tot 22.00 uur, verdeeld over verschillende ploegen. Intussen zal het verkeer worden omgeleid, waarvoor momenteel de laatste afstemming nog plaatsvindt. Het hele werk zal in circa vier fasen en in zes weken tijd worden uitgevoerd, zodat eind mei voortaan over een duurzaam veilig ingericht traject kan worden gereden.