Jordi Bos (links) en Leander Kattestaart zijn klaar voor de opening van l' Ambiance.
Jordi Bos (links) en Leander Kattestaart zijn klaar voor de opening van l' Ambiance. Foto: Wim van Vossen

L'Ambiance: sfeervol avondje heerlijk tafelen

MIDDELHARNIS – Vandaag, dinsdag 22 maart, gaat restaurant l'Ambiance open. Het restaurant, dat te vinden is aan de pittoreske haven van Middelharnis, in het pand waar voorheen 't Kofjekokertje was gevestigd, heeft vorige week proefgedraaid en is er helemaal klaar voor om de gasten te ontvangen voor een sfeervol avondje heerlijk tafelen.

Door Kees van Rixoort

Restaurant l'Ambiance is een droom die Leander Kattestaart en Jordi Bos realiseren. Ze kennen elkaar al enige tijd en werkten nauw samen in een restaurant in Willemstad. Leander in de keuken en Jordi in de bediening, allebei in een leidinggevende functie. Leander Kattestaart, de chef-kok van l'Ambiance: "Het is een droom om voor jezelf te beginnen in een zaak met je eigen smaak en je eigen combinaties op het bord."

"We draaien al wat jaren mee", zegt Jordi Bos. "Ook samen. We dachten: we gaan onze krachten bundelen in een nieuw restaurant. Wat ze in Willemstad kunnen, kunnen wij ook." En misschien wel beter, oppert de journalist. Maar daar zeggen de uitbaters van het nieuwe restaurant niet zomaar ja op. Al willen ze met l'Ambiance wel iets neerzetten, dat de toets der kritiek gemakkelijk kan doorstaan en, sterker nog, de gasten iets extra's biedt dat op Goeree-Overflakkee nog niet voorhanden was. Leander Kattestaart woont in Middelharnis en weet zeker dat er voldoende eilandelijk publiek is dat de sfeer en de kwaliteit van het restaurant zal weten te waarderen.

"Wij gaan met amuses werken, en friandises bij de koffie. Er komen menu's van drie tot zes gangen. Daarnaast kunnen gasten à la carte eten. We hebben vier voorgerechten, vier hoofdgerechten en vier desserts op de kaart. Per seizoen variëren we. We houden de kaart bewust klein, dan kunnen we optimaal aandacht aan de gerechten besteden", zegt de chef-kok.

Beleving

Zijn collega en mede-eigenaar Jordi Bos, die de bediening in l'Ambiance onder zijn hoede heeft: "Een avondje lekker tafelen, met een mooie, gevarieerde wijnkaart erbij – daar gaat het om. En om de beleving: de aandacht aan tafel, de entourage. Wij hebben een passie voor horeca en zijn in staat dat over te brengen op de gasten. Je zou kunnen zeggen dat we een beetje vakidioten zijn."

Het interieur van de zaak aan het Vingerling is sinds eind januari, toen Kattestaart en Bos de sleutel kregen, finaal op de schop gegaan. In het monumentale pand, met voor de deur een terras met circa vijfendertig plaatsen, is een uitgebalanceerde mix van modern en klassiek te zien. De kleuren zijn warm en het licht is aangenaam.

Vandaag gaat het dan gebeuren. De deuren van l'Ambiance gaan open en het publiek kan kennismaken met de sfeer en de keuken. De eigenaren hebben er veel vertrouwen in dat die kennismaking geheel naar genoegen zal zijn. Bos: "Wij hebben ons voorgenomen: blijf bij jezelf, blijf bij waar je goed in bent, dan komt het succes vanzelf." Kattestaart: "Waar we goed in zijn? Creativiteit in de keuken, mooie smaakcombinaties realiseren. Met bekende ingrediënten iets verrassends doen. Zonder dure termen te gebruiken, dat schrikt af. Onze keuken is klassiek Frans, maar we voegen ook gerust risotto toe, of sushi. Invloeden uit allerlei delen van de wereld dus."

Dat de eigenaren hebben gekozen voor de naam l'Ambiance is niet vreemd. "Dat betekent sfeer. Wij vinden dat alles moet kloppen: het eten, de bediening, maar ook de sfeer", zegt Jordi Bos. "Als het eten en de bediening kloppen en de sfeer niet, dan ga je het niet redden. Het moet gezellig zijn, niet stijfjes, een heerlijk avondje uit."