Jan (links) en Martijn Goemaat.
Jan (links) en Martijn Goemaat. Foto: Adri van der Laan

Goemaat Glas is genomineerd

GOEDEREEDE - Goemaat Glas slaat zijn vleugels steeds verder uit. Het bedrijf met vestigingen in Goedereede, Roosendaal en Goes is toonaangevend op het gebied van glas, kunststof en aluminium kozijnen. Sterk punt is dat bedrijf zelf produceert. Op maat. Dat heeft de markt in de gaten. Daarom kloppen niet de minste opdrachtgevers bij Goemaat Glas aan. Zoals Rotterdam The Hague Airport, waar het bedrijf de gevels van de nieuwe aankomsthal bouwt. Museum Vlaardingen, waar alles in eigen beheer is gerealiseerd, van monumentaal glas tot ingewikkelde gevels en van glazen balustrades tot brandwerende kozijnen. De gevels, balustrades en aluminium kozijnen van tachtig recreatiewoningen aan het Veerse Meer. De renovatie van 186 recreatiewoningen in Westkapelle. En ga zo maar door.

Het is hard gegaan met Goemaat Glas. Het bedrijf begon in 1987 als eenmanszaak. Jan Goemaat kocht glas en kunststof kozijnen kant-en-klaar in om ze vervolgen te leveren en te plaatsen. Een kleine dertig jaar later is het een zaak met drie vestigingen en zesenvijftig man personeel. Goemaat Glas, nu geleid door Jan en zijn zoon Martijn, koopt niet meer kant-en-klaar in, maar produceert zelf kunststof kozijnen en glas. Dat gebeurt met behulp van een ultramodern machinepark, dat de laatste jaren flink is gegroeid.

"Wij zijn gespecialiseerd in gevels. In de breedste zin van het woord", vertellen Jan en Martijn. "Van te verbouwen woningen tot projectmatige nieuwbouw, inclusief utiliteitsbouw, worden onze producten toegepast. We zijn gegroeid doordat we zelf produceren en zo een slag hebben kunnen maken op het gebied van kwaliteit en flexibiliteit. We kunnen snel schakelen en dus ook vlot inspelen op wat de markt vraagt."

Goemaat Glas, dat de leuze 'glashelder' hanteert, heeft drie takken die samen een totaalpakket voor de gevel omvatten. Naast glas, voor interieur en exterieur, gaat het om kunststof en aluminium kozijnen. Het glas en de kunststof kozijnen produceert het bedrijf in Goedereede, de aluminium kozijnen (en andere producten als veranda's, gevels en daken) in Roosendaal. De derde vestiging van Goemaat Glas bevindt zich in Goes en is een specialist in kozijnen, serres, overkappingen in kunststof en aluminium en beglazing. Op alle drie de locaties is een showroom. Daarnaast bevoorraadt het bedrijf een dealernetwerk en levert het halffabricaten aan de industrie.

Het bedrijf is constant bezig met het verder ontwikkelen van de producten. Zowel qua vorm en uiterlijk als qua isolatiewaarde. Zo zijn de kunststof kozijnen – Goemaat Glas presenteert ze als Goemaat Kozijnen – nauwelijks te onderscheiden van hun houten soortgenoten en is de isolatiewaarde zo hoog, dat ze zonder problemen toepasbaar zijn in een woning met nul op de meter. Daar komt nog als voordeel bij dat een Goemaat Kozijn vrijwel geen onderhoud vergt. "Ik kan deze kozijnen op elke hoek van de straat kwijt", geeft Jan Goemaat de populariteit van dit product aan.

Wie constant aan het ontwikkelen is en innovatieve producten op de markt brengt, moet ook investeren. Goemaat Glas doet dat. Het machinepark is breed en geavanceerd. Vorig jaar is in Goedereede nog een nieuwe machine geplaatst, die het bedrijf speciaal in Italië heeft laten bouwen. En nieuwe investeringen staan alweer op stapel.

Meer en meer wordt het bedrijf gezien als partner van bouwers, VVE's, woningcorporaties en projectontwikkelaars. Een partner die voorafgaand aan een bouwproject adviseert en meedraait in het bouwteam. Dat versoepelt het proces.

Het is het succesverhaal van de timmerman die voor zichzelf begon en zijn bedrijf liet uitgroeien tot een innoverende producent van kwaliteitsproducten en al diverse keren is genomineerd voor ondernemersprijzen. Hoe dat lukte? Door een goed oog voor de markt te hebben, door gecontroleerd te investeren en betrouwbaar te zijn. "Gewoon normaal blijven doen en te werk gaan als een goed rentmeester."