Bestemmingsplan Ouddorp Duin opnieuw oordeelvormend terug

GOEREE-OVERFLAKKEE - In een raadsbrief, omvattend vijf pagina's aan reacties en antwoorden, heeft het college gereageerd op de stortvloed van vragen vanuit de politieke fracties in de eerste gespreksronde over het vast te stellen bestemmingsplan Ouddorp Duin. Donderdagavond kwam in de raad nog meer duidelijkheid op tafel, maar toch onvoldoende om het document naar de besluitfase te kunnen geleiden. Veel zorgen blijven er, ondanks toelichting van wethouder Tollenaar, of de ondernemers in de dorpskern hinder gaan ondervinden van de (kleinschalige) detailhandel in het plangebied. De ontwikkelingen in de badplaats moeten in balans worden gebracht en naar nieuwe projecten zal extra kritisch worden gekeken. De grens lijkt bereikt, geven fracties aan.

Door Jaap Ruizeveld

Er klonk een roep om goede communicatie en informatie aan de bewoners, die van het gemeentebestuur meer inzicht vragen over de vele projecten die in uitvoering en ontwikkeling zijn. En die gevoelens vertolkten ook de fracties. Helderheid. Anderzijds ook niet weglopen van de besluiten die in het verleden zijn genomen en waarvoor men als bestuurder de verantwoordelijkheid draagt. De kust is ons kroonjuweel. Het is uniek zijn, onderschreven superlatieven, maar met de landschappelijke invulling is niet iedere fractie gelukkig. Een kritische noot was er, dat nog niet alle vragen correct waren afgehandeld.

Zorgvuldig

Tollenaar verzekerde de raad dat de projecten zorgvuldig worden uitgevoerd. Er komen in het plangebied Ouddorp Duin beperkte toevoeging van voorzieningen/detailhandel. Niet massaal, dat willen wij niet, daar hoeft men niet bang voor te zijn. Zorgvuldig inpassen, dat gebeurt er. Duidelijkheid is er in de notitie van het college aan de raad, met toegevoegde antwoorden op gestelde vragen over het aantal appartementen dat in het plan komt. Het maximum oppervlak dat voor recreatiewoningen mag worden gebruikt, is niet vastgelegd. In het bestemmingsplan Klepperduinen, waarin de appartementen waren voorzien, mogen in totaal 494 recreatie-eenheden verrijzen, waaronder vakantieappartementen.

Weinig zin

In de huidige situatie zijn er 50 camperplaatsen en 40 standplaatsen voor stacaravans. Daarnaast komen er ongeveer 230 bungalows. Er blijven 184 eenheden over, waar in de praktijk vrijwel geen ruimte voor is. Het planologisch verschuiven van eenheden naar het nieuwe bestemmingsplan heeft daarom weinig zin, zo stelt het college. De eenheden die zijn toegestaan in bestemmingsplan Klepperduinen kunnen toch niet meer worden gerealiseerd.