Directeur Monique Sweep, wethouder Frans Tollenaar en coöperatievoorzitter Anne Verhey bij de multitouchtafel.
Directeur Monique Sweep, wethouder Frans Tollenaar en coöperatievoorzitter Anne Verhey bij de multitouchtafel. Foto: Adri van der Laan

Opschaling Windpark Battenoert afgerond

NIEUWE-TONGE - Gistermiddag was het dubbel feest in de kantine van voetbalvereniging NTVV. Onder 'de rook' van het vernieuwde Windpark Battenoert werd de voltooiing van de vernieuwing van het park gevierd. Tevens vierde de producent van de windturbines Enercon dat zij hun 1000e megawatt in Nederland hebben gerealiseerd.

Tekst en foto: Adri van der Laan

"Een stoer staaltje techniek", noemt Anne Verhey, voorzitter van de Coöperatie Deltawind, de exploitant van het Windpark Battenoert. Het Windpark Battenoert is in de afgelopen jaren geheel vernieuwd. De oude zeven molens zijn afgebroken en er voor in de plaats zijn vier reusachtige nieuwe turbines gebouwd. Deze windmolens met een tiphoogte van bijna 150 meter leveren ongeveer 40 miljoen kWh, op genoeg voor zo'n 11.000 huishoudens. Vier keer zoveel meer dan de productie van het oude park. "Het is een mooie dag voor alle 2.000 leden van Deltawind", aldus Anne Verhey. Toch zijn er wat donkere wolken voor de organisatie. Anne wees in dit verband op de lage energieprijzen, waardoor de exploitatie van het windpark niet altijd rendabel dreigt te zijn.
De eer voor de officiële opening van Windpark Battenoert was deze middag voor wethouder Frans Tollenaar. Met het starten van een presentatie op een multitouchtafel van Onwijs opende de wethouder symbolisch het park.
De heer Tollenaar memoreerde in het kort het beleid van de gemeente bij het creëren van windparken. De gemeente Goeree-Overflakkee streeft er naar om bij de uitvoering van de door de provincie opgelegde taken, de regie zelf in handen te houden. Tevens wordt geprobeerd om hierbij een zo groot mogelijk draagvlak onder de inwoners van de gemeente creëren.