INGEZONDEN

Goedkope reclame van de moderne molenaars

Wat fijn voor de 'Molenstichting Goeree-Overflakkee' dat ze 2810 euro mocht ontvangen van Deltawind. Zo kunnen verhalen over de positieve effecten van stroom opwekkende windmolens nog mooier klinken. En ik begreep uit de woorden van Anne Verhey, dat deze moderne molens nog mooi zijn ook. In Eilanden-Nieuws van 1 maart jl. denkt ze hardop "dat er een tijd komt dat men onze molens ook niet lelijk vindt". Ach, denk ik dan, het is niet alleen een kwestie van smaak. Mogelijk speelt er ook, pardon: vooral, steeds een fors belang mee. Zo zijn er de toevallige landeigenaren die bovenmatig kunnen incasseren als ze een of meer turbines op hun land mogen plaatsen. Ze staan in de rij, en dat snap ik wel. Leden van Deltawind denken meer voor hun spaarcenten te zullen ontvangen dan wanneer ze het aan de bank lenen. Ambtenaren, belast met de voortgang van de ons door de overheid opgedrongen windopdracht hebben een professioneel belang.

Maar de om- en inwonenden van de windparken worden niet zo blij als mw. Verhey als ze deze 'trotse' (haar woord) apparaten zien en horen draaien. Ik zou deze mevrouw willen vragen hoe blij ze denkt te worden als ze zelf dicht bij deze prachtige molens komt te wonen. Ook zou ik willen vragen hoeveel molens zij maximaal op ons eiland acceptabel vindt. Is er een bovengrens in haar optiek en hoe hoog zouden molens eigenlijk mogen worden? Nog hoger dan 145 m? Of zijn dat akelige vragen? Bevat het sinistere rapport van de provincie 'Zuid-Holland op St(r)oom', waarbij dit eiland vol gezet wordt met honderden molens een nastrevenswaardig duurzaam vergezicht?

Op het gebied van onze energievoorziening staat veel te gebeuren. Het kan niet blijven zoals het is. Er zijn genoeg redenen voor. Klimaatverandering door ongeremde CO2-uitstoot, afhankelijkheid van leveranciers van fossiele energie in politiek instabiele regio's, vervuilende winningsmethodes van olie, kolen en gas, om er een paar te noemen. Dat het roer om moet, wordt algemeen erkend. Daarom willen we veranderen in de richting van 'groen' en 'duurzaam'. Maar we zien nu dat ineens van alles het etiket groen of duurzaam krijgt, ook als het om op z'n minst twijfelachtige zaken gaat.

Ik denk dat ik mw. Verhey en andere belanghebbenden maar niet moet vragen naar nut en noodzaak van al die landschapsvervuilende molens. Dan moeten we ons gaan afvragen - en berekenen! - of we, met het zo zwaar leunen op windenergie, wel op de goede weg zitten. Of we met deze techniek het gebruik van fossiele energie en de uitstoot van CO2 - mondiaal gezien - significant kunnen terugdringen. Het zou wel eens een compleet verkeerd pad kunnen zijn waarop we ons nu bevinden. Sommigen beweren, dat Duitsland met zijn 'Energiewende' en al die daar reeds geplaatste molens zo voorop loopt. Maar als het inzicht eindelijk doorbreekt dat dit niet de juiste weg is, dan keert alles om. Koplopers zijn dan ineens op grote achterstand geplaatst en de achterlopers hebben een voorsprong, omdat zij niet ongelooflijk veel kapitaal in het verkeerde alternatief hebben gestoken, en op tijd hebben gezien, dat betere methoden van energieopwekking op doorbreken staan.

Ik hoop dat er een tijd komt dat men dit gaat inzien, en dat mensen zich niet langer laten beïnvloeden door de goedkope promopraat van de windlobby. Hoe meer turbines ons landschap gaan ontsieren, hoe meer de ogen van de mensen zich zullen openen.

Denkend aan Holland zie ik zeer grote molens massaal in oneindig laagland staan

rijen ondenkbaar grote turbines als torens van Babel aan de einder staan. (vrij naar Marsman

En over de royale gift van Deltawind aan de 'Molenstichting Goeree-Overflakkee' wil ik nog opmerken, dat ik gemakkelijk 2810 euro kan inzamelen bij mensen die al die "trotse" molens op ons eiland niet zien zitten en liever nooit zien staan, als ze met hun gift plaatsing van alle molens die er nog niet zijn, kunnen voorkomen.

H. Has Bestuurslid 3MO (MegaMolens-MegaOverlast) Langstraat 72 Achthuizen