Verenigingsgebouw Oostdam aan de Jongkoenstraat in Goedereede.
Verenigingsgebouw Oostdam aan de Jongkoenstraat in Goedereede. Foto: Adri van der Laan

Levendig Oostdam spil in 'Goeree groeit'

GOEDEREEDE – 'Goeree groeit' is het thema dat verenigingsgebouw Oostdam gebruikt om de eenheid onder de inwoners van Goedereede en de betrokkenheid van de 'nieuwkomers' bevorderen. Tegelijk dient het verenigingsgebouw weer een levendig 'dorpshuis' te worden. Aan het eind van deze maand en begin volgende maand zijn er veel activiteiten. Beheerster Elza Feller vertelt er enthousiast over.

Tekst en foto: Adri van der Laan

De eilandelijke verenigingsgebouwen hebben het niet gemakkelijk. Veel van deze gebouwen lijden een kwijnend bestaan. Vernieuwing is nodig, maar kost veel geld en de gemeente beraadt zich over de toekomst van deze gebouwen.

In veel kernen worden initiatieven ondernomen om de verenigingsgebouwen weer een facelift te geven. Dit is ook het geval in Goedereede. Het ruim veertig jaar geleden gebouwde verenigingsgebouw kreeg een paar jaar geleden Wils Flohil als beheerder. Hij heeft deze taak voor een groot deel overgedragen aan Elza Feller. Zij wil Oostdam weer nieuw leven inblazen, maar eerst dient het gebouw een frisse presentatie te krijgen. Elza en haar team hebben hiervoor al verschillende activiteiten ontplooid. Zij legt uit dat zij in augustus van vorig jaar begonnen is om het gebouw flink onder handen te nemen. Vrijwilligers namen de verfkwast ter hand om de donkere muren onder handen te nemen met – gesponsorde – verf. Verder werden er wat aanpassingen gedaan aan het meubilair, zo werd er zelfs een heuse kerkbank gekocht bij een kringloopwinkel, die een mooi plaatsje in ontvangsthal kreeg.

Na deze activiteiten werd in november het 'vernieuwde' Oostdam aan de Goereeërs en andere belangstellenden gepresenteerd. "Iedereen mocht langskomen en de verenigingen die gebruik maakten van Oostdam kregen elk een kraampje waar ze zichzelf mochten presenteren". Dit bleek een goed idee te zijn en velen maakten van de gelegenheid gebruik om eens bij Oostdam binnen te kijken. "Dit was ook de bedoeling, want ons streven is dat iedere Goereeër minstens één keer bij ons binnen moet zijn geweest", aldus de bevlogen Elza Feller.

Dit jaar wil Elza bekijken wat voor mogelijkheden er zijn om Oostdam meer in de 'picture' te krijgen. Daarnaast wil men de band onder de Goereeërs versterken en met anderen weer verbanden leggen. Terwijl de Koninklijke Fanfare Apollo haar oefenavond houdt, wijst Elza op het programma dat is samengesteld rondom de presentatie van het 'vernieuwde' Oostdam. Het thema is 'Goeree groeit'. Elza legt uit dat Goedereede door regelmatige nieuwbouw groeit: er komen nieuwe bewoners en Oostdam is dan de plaats waar men nieuwe kennissen op kan doen. Het programma (zie kader) biedt voor elk wat wils. En dat is ook de bedoeling volgens Elza. "Oostdam is er voor iedereen".

Verschillende verenigingen komen regelmatig bij elkaar in het verenigingsgebouw. Maar voor een goede exploitatie is dit niet voldoende. Daarom worden er ook steeds meer andere bijeenkomsten, zoals familiefeesten, vergaderingen en andere evenementen georganiseerd. Er zijn verschillende zalen van diverse groottes beschikbaar. Zo kan er een verjaardag met een klein aantal bezoekers worden ontvangen, maar ook bruiloften en andere feesten.

Gemeentewapen

Op het voormalige gemeentehuis van Goedereede hangt nog steeds het gemeentewapen. "Iemand benaderde me met het idee dit of wapen geen mooi plaatsje zou kunnen krijgen in Oostdam". Elza was enthousiast hierover en gelukkig was ook de gemeente Goeree-Overflakkee akkoord. Daarom zal één van de wethouders zaterdagochtend tijdens een feestelijke afsluiting van de week het wapen officieel onthullen.

Tijdens alle activiteiten van het 'Goeree groeit'-programma zal er in de kleine zaal gelegenheid zijn om een foto te laten maken. "De portretten, zonder naam, worden later gepresenteerd in een album. Het is de bedoeling dat alle Goereeërs – en zij die zich Goereeër voelen - geportretteerd worden".
Met de activiteiten hopen de mensen van Oostdam het gebouw een echt 'dorpshuis' te laten worden.

Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden voor activiteiten, neem contact op! mfcoostdam@gmail.com of 06-31000604.