Afbeelding
Foto: Hans Villerius

LesautoRent houdt rijscholen mobiel

DIRKSLAND – "Een mooie waardering na veel en hard werken en een bevestiging dat ik op de goede weg zit", zegt Joost Boeter, als hij de vraag krijgt wat hij vindt van zijn nominatie voor de Jonge Ondernemersprijs Goeree-Overflakkee. Het is hard gegaan: nog maar twee jaar geleden startte Boeter zijn bedrijf LesautoRent. Het is gevestigd in een kantoorpand aan de Watertoren in Dirksland, maar de dienstverlening van LesautoRent reikt tot in alle hoeken van Nederland. "Hier vindt alleen de organisatie, de planning en de communicatie plaats. Alles wat ik nodig heb is een goede internetverbinding, een bureau en mijn laptop."

Joost Boeter (24) volgde de hbo-opleiding small business and retailmanagement aan de Hogeschool Rotterdam. "Tijdens mijn studie liep ik stage bij autoschadeherstelbedrijf Bosman in Middelharnis. De opdracht was om rijscholen in geval van schade te voorzien van een vervangende lesauto. Toen ik mijn stage had afgerond, heb ik mijn eerste onderneming opgezet: RijschoolmetSchade.nl. Ik deed hetzelfde als bij Bosman, maar dan online en voor negentig autoschadeherstelbedrijven in Nederland. Meer omzet voor de deelnemende schadeherstellers en een vervangende lesauto voor de rijscholen, een mooie win-win."

Het liep goed, maar de focus veranderde. Boeter kreeg steeds meer vragen van rijscholen om een lesauto te huren of te leasen. Bijvoorbeeld omdat ze hun schade bij een ander bedrijf lieten herstellen, of omdat een auto door onderhoud tijdelijk niet beschikbaar was. Dat was voor de jonge ondernemer het sein om de bakens te verzetten. Hij ging lesauto's verhuren en leasen.

"Ik startte LesautoRent en studeerde daarop af aan de Hogeschool Rotterdam. Met Hertz, de grootste autoverhuurmaatschappij ter wereld, kwam ik tot samenwerking en in maart, april 2014 ging ik echt van start." LesautoRent is dus min of meer toevallig ontstaan. "Vaak hoor je dat je als startende ondernemer op zoek moet naar het geniale idee, het gat in de markt, de nieuwste billion dollar company. Maar ik zeg: Ga gewoon aan de slag. Zorg dat je plezier hebt in dat wat je doet, werk hard en wees creatief. Links- of rechtsom, als je dat weet vol te houden, kom je er wel."

Voordeliger

De dienstverlening van LesautoRent bestaat uit drie onderdelen: verhuur, shortlease en lease. "Rijscholen die pech hebben aan een auto, kunnen bij ons een vervangende lesauto huren. Ze kunnen de auto bezorgen op locatie, of de klant kan de auto ophalen op één van de elf locaties, verspreid in Nederland. Shortlease is bedoeld voor rijscholen die tijdelijk extra capaciteit nodig hebben. Lease is onze core business. Steeds meer rijscholen leasen een vaste leswagen voor één of meerdere jaren. Dat heeft veel voordelen voor de rijschool: ze hoeven geen grote investering te doen en wij ontzorgen de rijschool van A tot Z op het gebied van mobiliteit. Ze krijgen een kant-en-klare lesauto inclusief de wegenbelasting, lesautoverzekering, onderhoud en winterbanden. Alles is standaard inbegrepen. Een leaseauto is voor een rijschool voordeliger dan een eigen auto. De lesauto is het belangrijkste gereedschap van een rijschool. LesautoRent zorgt ervoor dat rijscholen hun beroep kunnen uitoefenen en altijd mobiel blijven."

De onderneming van Joost Boeter kon in korte tijd groeien dankzij Google en veel mond-tot-mondreclame. Rijscholen uit heel Nederland weten het bedrijf uit Dirksland te vinden. "Ook door samenwerking konden we zo groeien. We hebben Hertz als leverancier van de auto's en Fleetport als wagenparkbeheerder met elf locaties in het land. Samenwerking is het sleutelwoord", zegt Boeter, die eraan toevoegt dat het ook heel belangrijk is om elke dag met een glimlach naar je werk te gaan. Dat lukt heel goed. "Dit is fantastisch om te doen."