Veroordeling na brand tijdens Nieuwjaarsnacht

ROTTERDAM/DIRKSLAND – De Rotterdamse rechtbank heeft de 25-jarige Dirkslander M. van der V. veroordeeld voor het afbranden van een loods aan de Spuikolk in Dirksland in de Nieuwjaarsnacht van dik een jaar geleden. 240 uur werkstraf en negen maanden voorwaardelijke celstraf kreeg hij opgelegd.

Een andere Dirkslander (21) werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De brand legde niet alleen de loods in de as, maar leidde ook tot ontruiming van twaalf omliggende woningen vanwege rookoverlast. Ook was men bang voor vrijkomend asbest. Burgemeester Jan Pieter Lokker van Goeree-Overflakkee ging in de bewuste nacht zelf poolshoogte nemen aan de Spuikolk.

Van der V. zegt dat hij op de bewuste avond wel rond liep met colaflessen gevuld met benzine en een stevig stuk in zijn kraag, maar dat alle benzine terecht is gekomen op het vreugdevuur even verderop aan de Spuikolk. Hij zegt niets te maken te hebben gehad met de afgebrande loods die tot een schadepost van 1,5 tot 2 ton heeft geleid. Maar er zijn getuigenverklaringen tegen hem, en hij zou eerder bij de politie belastend over zichzelf hebben verklaard. De schadeclaim van 126.000 euro die de eigenaar van de loods, Eilanden BV, tegen verdachte indiende, werd door de rechtbank 'te ingewikkeld' gevonden om in de strafzaak mee te nemen. Als het bedrijf nog iets van het schadebedrag wil terugzien - er was geen brandverzekering afgesloten voor de loods - dan moet Eilanden BV naar de burgerlijke rechter stappen.

Verdachte erkende vrijdag wel dat hij enkele weken voor de Nieuwjaarsnacht een plaatsgenoot een klap in zijn gezicht heeft gegeven. Volgens hem was die plaatsgenoot van plan om hem te gaan slaan na een uit de hand gelopen woordenwisseling over een partijtje voetbal, maar was hij net even eerder met zijn klap. De Dirkslander zag zijn klap als 'zelfverdediging' maar daar dacht de rechtbank anders over. De rechtbank legde wegens brandstichting en mishandeling dezelfde straf op als het Openbaar Ministerie had geëist. (Persbureau Cerberus)