Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Meer activiteiten rondom de Omloop

"Maak tien diepe kniebuigingen, hou je neus dicht en adem rustig door het rietje." Die opdracht geeft kinderarts Harm Tiddens aan de zaal tijdens de presentatieavond van de Omloop. Het kleine rietje zorgt ervoor dat het maar nauwelijks mogelijk is om voldoende zuurstof in te ademen. Dat is exact het gevoel dat kinderen met een longprobleem dagelijks ervaren. De opbrengst van de Omloop 2016 is bestemd om onderzoek te doen, waardoor kinderen in de toekomst letterlijk meer lucht krijgen.

Door Martijn de Bonte

Het concept voor de 27ste Omloop is niet gewijzigd. Ook in 2016 starten de deelnemers tijdens het een-na-laatste weekend van augustus, 19 en 20 augustus, in het centrum van Middelharnis. Het goede doel is voor de tweede keer op rij het Sophia Kinderziekenhuis, de opbrengst is specifiek bestemd voor het kinderthoraxcentrum. Kinderarts Tiddens legt uit dat het doel is om de MRI-scan geschikter te maken voor kinderen en ook om patiënten met ingewikkelde problemen levenslang te volgen. Op die manier wordt er informatie verzameld om toekomstige patiënten beter te kunnen helpen.

Knuffelaap

Om geld in te zamelen voor het goede doel, worden er dit jaar nieuwe middelen ingezet. Zo komt er hoogstwaarschijnlijk een nieuwe website voor de Omloop. Daarop kunnen deelnemers zich eenvoudig inschrijven en direct afrekenen met iDEAL. Voor iedere loper wordt automatisch een sponsorpagina aangemaakt. Door die online te delen kunnen kennissen, vrienden en familie eenvoudig doneren. En er is dit jaar een schattige knuffelaap te koop voor € 9,95, de opbrengst is geheel bestemd voor het Sophia Kinderziekenhuis. De organisatie is hiervoor nog op zoek naar winkeliers die de knuffels willen aanbieden. Een vrouw in de zaal zegt ad rem: "Ik ken veel winkeliers op D'n Diek, die ga ik vragen om de aapjes te verkopen."

Het inschrijfgeld voor de lange afstanden is dit jaar verlaagd. Daar staat tegenover dat lopers bij het inschrijven moeten aangeven of ze gebruik willen maken van de warme maaltijden onderweg. Bij Herkingen is een soepmaaltijd beschikbaar. Voor de maaltijden moet bij het inschrijven een paar euro extra worden betaald. De organisatie weet op die manier precies hoeveel maaltijden er ingekocht moeten worden, dat voorkomt verspilling.

Tocht voor scootmobielen

Voor sponsors is er een nieuwe mogelijkheid om een wandelpost te adopteren. De naam van de sponsor wordt verbonden aan de post, die mag de wandelpost aankleden en er eventueel activiteiten organiseren. Dit jaar is er, naast de verschillende wandeltochten, ook weer een tocht voor mensen met een scootmobiel.

Voorzitter Willem Jan Kom vertelt enthousiast over nieuwe plannen voor dit jaar. "We willen graag na de finish van de Kinderomloop een kindervoorstelling met clown Jopie organiseren in het Diekhuus. En we zoeken wandelaars die het leuk vinden om op het eiland oefentochten te organiseren voor de deelnemers aan de Omloop. En we willen graag meer evenementen rondom de Omloop."

Culturele uitbreiding

Aan dat laatste punt wordt al hard gewerkt. Het bestuur van de Omloop en de gemeente slaan de handen ineen om tijdens het weekend van de Omloop allerlei activiteiten te organiseren. Het doel is een culturele uitbreiding van het evenement. Dorpsraden en Oranjeverenigingen worden uitgenodigd om activiteiten op te zetten, de gemeente stelt een budget beschikbaar om de uitvoering handen en voeten te geven. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Hugo Verweij van de gemeente Goeree-Overflakkee. Voorzitter Kom: "De Omloop moet van heel Flakkee zijn."

De inschrijving voor de Omloop is geopend. Aanmelden kan op www.dewandeltocht.nl.