Stel op het Schelpenpad.
Stel op het Schelpenpad. Foto: Marga Jessurun

Wie is Wie?

MIDDELHARNIS - In haar 100ste geboortejaar is er een overzichtsexpositie te zien van het fotowerk van Marga Jessurun. Uit de grote collectie foto's die ze heeft nagelaten is een brede selectie gemaakt.

'Het Diekhuus' is de aangewezen plek om dit te doen. Ze heeft er veel tentoonstellingen gehad, in 2003 de laatste. Voor het einde van deze tentoonstelling is ze overleden.
"Veertig jaar liefde voor fotografie" is de titel. Er had ook worden gekozen voor "Veertig jaar passie voor fotografie", want passie, ambitie en zelfkritiek had ze zeker!

Toen ze in de zestiger jaren in contact kwam met de fotograaf Jan Zandstra, werd ze lid van fotoclub 'De Rarekiek'. Ze was ruim 12 jaar voorzitter en heeft haar ambitie op de club overgebracht. Niet alleen binnen de fotoclub, maar ver daarbuiten werd haar werk gewaardeerd. Vele malen werd ze uitgenodigd om te exposeren of te jureren.
Marga fotografeerde graag mensen, niet in een studio, maar gewoon thuis of op straat. Snel en ongedwongen. Aan flitsen had ze een hekel, alles ging bij aanwezig licht. Met een serie mensenfoto's behaalde ze als eerste vrouw in Nederland de titel BMK van de landelijke Fotobond.

Ze heeft altijd haar werk zelf willen afdrukken, zelf in de hand hebben. Zo kwam er na de dia's uit het begin een donkere kamer waar mooie grote afdrukken werden gemaakt, daarna volgde kleurendruk. Dit was een lastiger techniek, je hebt er niet zoveel invloed op. Met haar handen in de zwart-wit ontwikkelaar, poetsen en sturen vond ze leuker. Later kwam daar nog de afdruk uit de printer bij, ze was toen verhuisd naar een appartement en had geen doka meer. Het gebruik van de computer vond ze wel lastig.
Uit de grote hoeveelheid foto's die voor de expositie uit de kast kwamen, zagen we ook portretten van mensen van Flakkee die we niet kennen. Het idee is deze mooie, vaak grote foto's te geven aan familie of bekenden. Een deel van deze foto's is te zien op de expositie. Wie belangstelling heeft, kan een formulier invullen en krijgt na afloop de foto's. (Een kleine bijdrage voor een dierenasiel). De andere foto's zijn op zaterdag 9 en 16 april te zien als Theo Mastenbroek, de samensteller van de expositie, aanwezig is. Die foto's kunnen direct worden meegenomen.

Ook veel van de andere foto's zijn na afloop te verkrijgen. Ook dit kan op het formulier worden aangegeven.
Van de tentoongestelde foto's is een catalogus te koop. Er is ook een mooi uitgevoerd boek, informatie hierover op de website.
De tentoonstelling is te zien in 'Het Diekhuus', Zandpad 7 Middelharnis.
Openingstijden: ma. t/m vr. van 10.00 tot 22.00 uur. Za. van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag gesloten.
Op zaterdag 9 en 16 april is de samensteller, Theo Mastenbroek, aanwezig met nog meer foto's.

Dus Wie is Wie?

Nadere informatie: www.margajessurun.nl

Man in keuken.