Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Meer aandacht voor oude zeedijken

OUDE-TONGE – Waar je ook kijkt op ons eiland, overal zijn dijken. We weten niet beter of het hoort gewoon bij het landschap. Wat menigeen zich echter niet realiseert, is dat de dijkenstructuur op Goeree-Overflakkee heel uniek is te noemen. Nergens vindt men zo'n structuur, die van oudsher nog helemaal in tact is. Reden dus voor de vereniging Natuur-en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) om ze meer onder de aandacht te brengen en toegankelijker te maken. Te beginnen met de Havendijk in Oude-Tonge.

Door Mirjam Terhoeve

"De prachtige dijkenstructuur op ons eiland is nog heel herkenbaar uit vroeger tijden", vertelt Hendrik Baas, voorzitter van de NLGO. "Dit komt mede doordat ze nooit zijn afgegraven. Ze zijn daarom van grote waarde en het is erfgoed waar we hier heel trots op moeten zijn. Iedere dijk vertelt haar eigen geschiedenis. Er zijn prachtige oude bloemrijke dijken, met oude huisjes en boerderijtjes. En daarnaast ook de nieuwere dijken, strak en recht, geflankeerd door rijen populieren. Allemaal zijn ze even mooi en even uniek. Ze vormen de aders van ons landschap, waarvan wij als mensen kunnen genieten, maar waar ook de natuur gebruik van maakt. Vlinders en insecten gedijen er graag, mede omdat ze vaak grenzen aan de wat minder diervriendelijke akkers. Maar ook worden ze al eeuwenlang gebruikt voor het transport tussen de dorpen. En uiteraard dienden en dienen ze als bescherming tegen het water".

Ambitieus plan

Leven tussen en met het water, dat is de rode draad van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. De Provincie Zuid-Holland besteedt de komende jaren extra aandacht aan de havenkanalen op het eiland en aan het watergebonden cultuurhistorische landschap. In het kader hiervan is er ook geld uitgetrokken voor de oude zeedijken. Door middel van het opzetten van fiets- en wandelpaden, bankjes en informatieborden, wil men de dijken en havenkanalen toegankelijker maken voor bewoners en toeristen en ze de mogelijkheid geven om meer te weten te komen over de omgeving en de dijken. Een ambitieus plan, waarmee adviesbureau Touw inmiddels mee aan de gang is gegaan. De NLGO participeert hierin, alsmede de gemeente, Staatsbosbeheer, het Waterschap en een aantal particulieren.

Pilots

Op de vraag waarom dit nu pas gebeurt, heeft Hendrik Baas wel een antwoord. "Het is sneller gezegd dan gedaan. We zijn al een tijdje bezig hoor, maar je stuit toch op praktische bezwaren en problemen en er zit natuurlijk ook een financieel plaatje aan. Al doende merkten we, dat iedere dijk een andere benadering nodig heeft, waardoor de uitvoering toch enige vertraging heeft opgelopen. Daarom zijn we nu van plan om twee pilots te houden op twee heel verschillende dijken. We gaan nu eerst aan de slag met de oude dijk tussen Sommelsdijk en Dirksland, in de volksmond 'de Spin' genoemd en daarnaast met de havendijk langs het havenkanaal in Oude-Tonge. Al uit een eerste onderzoek bleek, dat beide dijken een heel verschillende benadering nodig hebben. Bij 'de Spin', die beheerd wordt door Staatbosbeheer, is het een kwestie van bankjes en een informatiebord plaatsen en een schoonmaakbeurt houden. Dus dat valt wel mee".

Havendijk Oude-Tonge

"De dijk in Oude-Tonge is een ander verhaal", gaat Hendrik verder. "Dat is nu een lange kale dijk. Die willen we helemaal opnieuw inrichten met een wandelpad, bankjes, struiken, een bloementalud en ook een informatiebord. Deze dijk loopt langs het mooiste nog in tact gebleven havenkanaal op het eiland, waarvan de krekenstructuur nog duidelijk te zien is. Een heel mooi authentiek plaatje, wat nog mooier zal worden als de dijk erlangs wat groener oogt en het karakter ervan wat beter wordt benadrukt. Medio april gaan we van start met een aantal vrijwilligers van de NLGO en de watersportvereniging en we hopen ook een beroep te kunnen doen op omwonenden en inwoners van Oude-Tonge. Tezamen zullen we struiken planten, bloemen zaaien en een pad aanleggen. Tegen die tijd zullen we zeker nog een oproep doen in de media voor wat extra handen".

Mochten de twee pilots slagen, dan zullen in de toekomst meerdere dijken op ons eiland worden aangepakt. De NLGO hoopt met dit plan de grote waarde van de dijken te benadrukken en te behouden voor de toekomst.